Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: četvrtak, 01 april 2021
Решавање проблема мањина кроз дијалог и у духу толеранције

Дана 31. марта 2021. у Београду је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала седницом Савета за националне мањине, на којој је било речи о активностима у области унапређења положаја националних мањина у Србији и на којој је поднет извештај о спровођењу Акционог плана о националним мањинама.

Брнабић је истакла да формирање новог министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, на чијем је челу Гордана Чомић, представља снажан сигнал и показује став Владе Србије о значају унапређења права мањина. Она је оценила да је рад Савета веома важан јер омогућава да се кроз координацију и дијалог решавају проблеми и побољшава положај мањина. Премијерка је нагласила да упркос тешком периоду изазваном пандемијом COVID-19, средства за финансирање националних савета мањина нису умањивана, што представља још једну потврду да се положају и правима мањина придаје велики значај. Брнабић је уједно упутила позив представницима националних мањина да у својим срединама раде на промовисању вакцинације, како бисмо што пре постигли колективни имунитет.

167591270 10208321767799627 5434132891841687279 n

 

Министарка Чомић је рекла да је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог посвећено решавању свих проблема мањина кроз  дијалог и јачање међусобног поверења у духу толеранције, што ће допринети развоју друштва у целини.

На данашњој седници одлучено је да приоритет у унапређењу положаја националних мањина има област образовања и културе. Наглашено је да Буџетски фонд за националне мањине за ову годину износи 30 милиона динара, а средства ће бити уложена у образовање као приоритетну област у 2021. години, као и за финансирање програма и пројеката од значаја за националне мањине.

Присутни на овој седници су обавештени да је због развоја ситуације са пандемијом попис становништва померен на 2022. годину.

Седници су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министарка правде Маја Поповић и председница НССНМ Љибушка Лакатош.

 

 167816651 10208321766719600 6584414797731590069 n

 

Objavljeno uNSSNM
Конференција за штампу у НССНМ

Дана 30. марта 2021. одржана је конференција за штампу у НССНМ у Новом Саду на којој су присуствовали: председница НССНМ Љибушка Лакатош, потпредседник НССНМ Златко Шимак, чланица ИО НССНМ и координаторка за образовање Светлана Золњан и председник ОЗО НССНМ Јанко Коларик. Конференција је била посвећена сарадњи НССНМ са Канцеларијом за Словаке у дијаспори , посети руководства ове Канцеларије почетком априла, када би требао да се потпише и уговор везан за изградњу словачког центра у Новом Саду. Такође је било речи о исправама за иностране Словаке, упис првака у школе са словачким наставним језиком и отварање конкурса за владину стипендију Републике Словеније за иностране студенте у Словачкој. Више информација о стипендијама на: www.vladnestipendia.sk

DSC 0929-min

Objavljeno uNSSNM
Таблети за професоре словачког

Дана 30. марта 2021. године у просторијама Националног савета словачке националне мањине у Новом Саду свечано су уручени таблети професорима словачког језика са елементима националне културе. Пројекат су подржали Канцеларија за Словаке у дијаспори и Национални савет словачке националне мањине. Свечаној додели су присуствовали председница НССНМ Љибушка Лакатош, потпредседник НССНМ Златко Шимак, члануца ИС НССНМ и координатор за образовање Светлана Золњан, председник ОЗО НССНМ Јанко Коларик и спољни просветни саветник Министарства просвете Татиана Нађ.

 

DSC 0903-min 1

DSC 0893-min 1

Са онлајн састанка Координације националних савета

У уторак, 30. марта 2021. године, одржан је онлајн састанак Координације националних савета националних мањина, којим је председавао Македонски национални савет. Тема састанка је био актуелни попис становништва у нашој држави. На састанку је учествовала и председница НССНМ Љибушка Лакатош.

Objavljeno uNSSNM
top