Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: april 2021
Панел дискусија ,,Позориште у доба Короне“

Дана 28. априла 2021. у позоришној сали СКУД-а ,,Херој Јанко Чмелик“ у Старој Пазови одржана је панел дискусија под називом ,,Позориште у доба Короне“. Организовали су је: Завод за културу војвођанских Словака, Национални савет словачке националне мањине и СКУД-а ,,Херој Јанко Чмелик“ у Старој Пазови. Присуствовали су и представници словачких аматерских позоришта, удружења и школа, односно сви они који се активно баве позориштем или су заинтересовани за овај сегмент културе. Похвално је што су били присутни и у дискусији учествовали представници чак десетак словачких војвођанских средина – Бингуле, Бољеваца, Ковачице, Јаношика, Кисача, Новог Сада, Старе Пазове, Кулпина, Пивница, Гложана и Бачког Петровца – из Словачког војвођанског позоришта. Присутне је поздравила Ана Чапељова, председница Одбора за културу НССНМ, такође директор ЗКВС Владимир Францисти, а учествовала је и председница НССНМ Љибушка Лакатош. Теми овог догађаја се посветио дугогодишњи позоришни уметник из Старе Пазове Александар Бако а модератор је био Ладислав Чањи из ЗКВС.

Александар Бако предложио је неколико модела за организацију овогодишњих позоришних смотри – дечије ,,3џЂ“ и за одрасле – ,,Позоришне ловорике“. Од понуђених опција, класични модел организације смотри се у дискусији искристалисао као најприхватљивији, односно није порджана онлајн организација ових смотри – фестивала. Када је реч о терминима смотри такође се показао као најодговарајући јесењи термин, са вероватноћом да ће се обе смотре одржати заједно. Говорило се о значају образовања наших редитеља и глумаца, о помоћи стручњака и о посетама мањим срединама, о удруживању неколико позоришта, јер у појединим срединама недостаје глумаца, такође о трајном решењу финансијске подршке за аматерска позоришта, о такмичењима у писању оригиналних позоришних текстова за децу и одрасле, које ће ускоро објавити НССНМ и било је још много сличних креативних и подстицајних ствари. Једном речју, проистакло је много инспиративних идеја и, пре свега, са овог догађаја је послат сигнал да ће се позориште и даље одржавати и у периоду короне.

 

IMG 20210428 165845 resized 20210429 022201967-min

IMG 20210428 172152 BURST001 COVER resized 20210429 022254435

Objavljeno uOdbor za kulturu
Са састанка са државним секретаром Министарства спољних послова Словачке Републике Ингрид Броцковом

Висока делегација Министарства спољних послова и европских послова Републике Словачке, на челу са државним секретаром Ингрид Броцковом, састала се 27. априла 2020. године са делегацијом Националног савета словачке националне мањине у Србији на челу са председницом Љибушком Лакатошовом. Поред државне секретарке, ову делегацију пратили су и други представници овог Министарства – Иван Суркош, директор канцеларије државног секретара МСПИЕП СР, Јозеф Корчек, координатор канцеларије државног секретара МСПИЕП СР, Моника Подскланова Шухајдова, референт Одељења за Југоисточну Европу и Турску, Михал Котман, генерални секретар Секције министра МСПИЕП СР, Његова екселенција Федор Росоха, амбасадор Републике Словачке у Београду и Игор Венцел, заменик амбасадора Републике Словачке у Београду. У делегацији на челу са председницом Лакатошовом, били су и Татјана Вујачић и Златко Шимак, потпредседници НССНМ, Светлана Золњанова и Јанко Хавран, чланови Извршног одбора НССНМ односно НССНМ.

Тема поменутог радног састанка пре свега била је подршка Републике Словачке словачкој националној заједници у Србији, као и приоритети и тренутна ситуација у редовима словачке националне мањине. Високе госте занимале су области у којима је помоћ словачкој мањини у Србији добродошла а председница Лакатошова дала је осврт на свој рад на месту председавајуће Националним саветом и информисала високе госте о тренутном стању изградње Словачког центра у Новом Саду. Након разговора са представницима НССНМ, уважена делегација прешла је код градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, са којим су такође разговарали о актуелном питању овог изузетно значајног пројекта – изградњи Словачког центра у институционалном, политичко-друштвеном и културно-духовном седишту Аутономне Покрајине Војводине.

Objavljeno uNSSNM
Регионално такмичење из словачког језика

24. априла 2021. године одржано је регионално такмичење из словачког језика и језичке културе за ученике осмих разреда основних школа са наставним језиком словачким. Ученици из Баната такмичили су се у Основној школи ,,маршала Тито“ у Падини а ученици из Бачке и Срема у Основној школи Јан Амос Коменски” у Кулпину. Сви ученици који су добили 12 или више бодова пласирали су се на републичко такмичење које ће се одржати 29. маја у Бачком Петровцу.

IMG-c6729433b425b864be0c528dcae050e5-V 1

Programy pre krajanov a krajanských študentov - maturantov sú financované Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR.

 

Bližšie informácie:

 

Virtuálna mobilná učebňa slovenského jazyka - Cestujeme...

https://slovak.minedu.sk/sk/kalendar-podujati/virtualna-mobilna-ucebna-slovenskeho-jazyka-cestujeme
Uzávierka prihlášok tohto programu bude dňa 20. mája 2021Prihlasovanie je spustené.
 
Online Letná univerzita slovenského jazyka a kultúry pre krajanov
https://slovak.minedu.sk/sk/kalendar-podujati/online-letna-univerzita-slovenskeho-jazyka-a-kultury-pre-krajanov-1
Uzávierka prihlášok tohto programu bude dňa 21. júna 2021Prihlasovanie bude spustené dňa 10. mája 2021.
 
 
Online Kurz slovenského jazyka a odborných predmetov pre krajanských študentov - maturantov
https://slovak.minedu.sk/sk/kalendar-podujati/online-kurz-slovenskeho-jazyka-a-odbornych-predmetov-pre-krajanskych-studentov-maturantov
 

Uzávierka prihlášok tohto programu bude dňa 21. júna 2021Prihlasovanie bude spustené dňa 10. mája 2021.

 

--

Objavljeno uVýzvy
Свечано отварање нових просторија КПД „Jеднота” у Гложану

У Културно-просветном друштву ,,Једнота” у Гложану је 26. априла 2021. године било свечано отварање нових просторија, које се налазе у оквиру Дома културе у Гложану. Председник удружења ,,Једнота” Владимир Бажаља поздравио је присутне а у наставку говора захвалио се за финансијску подршку Националном савету словачке националне мањине и Општини Бачки Петровац. На свечаности су присуствовале и председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох и председница НССНМ Љибушка Лакатош.

177907727 4017265144986416 8440739000885810739 n

178115384 4017265664986364 5756542153389076969 n

178065213 4017265471653050 2118597239212403336 n

 

Потписани уговори у области образовања

22. априла 2021. у просторијама НССНМ председницаЉибушка Лакатош потписала је уговоре са словачким школама и удружењима о спровођењу и финансијској подршци пројектима у области образовања. У овој години за спровођење пројеката финансијски ће бити подржани из буџета Одбора за образовање школе у Гложану, Бачком Петровцу, Белом Блату, Старој Пазови и Камерни хор „Звона“ и Удружење словачких васпитача у Војводини из области образовања. Техничка опрема биће обезбеђена школи у Арадцу и гимназијама у Ковачици и Старој Пазови.

20210422 180532-min 1

20210422 181258-min 1

У палати Србија представљен приручник за рад Националних савета

У оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе„Промоција различитости и равноправности у Србији“ 14.априла 2021. године у Палати Србијапредстављен је „Приручник за рад Националних савета националних мањина уРепублици Србији.  Сврха приручника је да буде корисно средство Националним саветима националних мањинакао вид подршке и помоћи у вршењу својих овлашћења.Организатор данашњег окупљања са представницима Националних савета јеМинистарство за људска и мањинска права и КанцеларијаСавета Европе у Београду.Уводна излагања су имали:  Ивана Антић, помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог.  Надиа Ћук, заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Београду, Мирјана Максимовић, Делегација Европске уније у Републици Србији ипредседавајући Координације националних савета. Национални савет словачкенационалне мањине на овом скупу је представљала Мариа Поптешин, секретар Националног савета словачке националне мањине.

 

 

IMG-30d31e92fa45ee695d5210c281100ac2-V

Objavljeno uNSSNM
Са радног састанка у НССНМ

Дана 13. априла 2021. године у просторијама Националног савета словачке националне мањине у Новом Саду, у наставку недељне посете Србије, председник Канцеларије за Словаке у дијаспори Милан Јан Пилип, одржан је радни састанак са председницом НССНМ Љибушком Лакатош. У делегацији председника канцеларија били су Игор Венцел, заменик амбасадора Републике Словачке у Београду и Кристина Варгова, запослена у КЗСУД из Братиславе. У име НССНМ састанку су присуствовали потпредседници НССНМ Татјана Вујачић и Златко Шимак као и директор Завода за културу војвођанских Словака Владимир Францисти.

У првом делу састанка је Златко Шимак, који је уједно и омбудсман у Општини Ковачица, упознао председника КЗСУД са питањем припремања документације за издавање карте иностраног Словака. Председник КЗСУД је обећао да ће покушати да реши одређене проблеме. Други део састанка био је посвећен припремама за изградњу Словачког центра у Новом Саду. Представници НССНМ презентовали су председнику КЗСУД прелиминарне идеје које се тичу изгледа и функције саме зграде, а било је речи и о законодавству, односно активностима везаним за припрему и потписивање предуговора између НССНМ и КЗСУД.

uszz 11

Objavljeno uNSSNM
Председник Канцеларије за Словаке у дијаспори у посети НССНМ

https://youtu.be/qtmqjpKbb3E

Дана 12. априла 2021. председник Канцеларије за Словаке у дијаспориМилан Јан Пилип посетио је Национални савет словачке националне мањине у Новом Саду у оквиру свог недељног пословног боравка у Србији. У делегацији са председником ове канцеларије били су и Игор Венцел, заменик амбасадора Републике Словачке у Београду, Кристина Варгова и Денис Палутка, запослени ове канцеларије из Братиславе.

Љибушка Лакатош, председница НССНМ, дочекала је уважене госте из Словачке у просторијама НССНМ. У делегацији Националног савета били су потпредседници НССНМ Татјана Вујачић и Златко Шимак, као и директор Завода за културу војвођанских Словака Владимир Францисти.

Током састанка у Националном савету, председница Лакатошова упознала је госте о активностима НССНМ, подвукла је значај сарадње са Канцеларијом за Словаке у дијаспори. Централна тачка састанка било је питање изградње Словачког центра у Новом Саду и предстојеће потписивање уговора НССНМ са канцеларијом, што би требало да буде праћено преносом средстава и постепеним почетком радова на изградњи. Присутни су подвукли великизначај постојања овог објекта, који ће у блиској будућности на једном месту окупити свеинституције словачке националне мањине, са седиштем у Новом Саду.

uszz 05

Било је речи и о активностима Националног савета током пандемије, посебно у области образовања, као и о предстојећем попису становништва у Републици Србији. Гости су разговарали о искуству Словачке Републике у овој области и о предностима примене електронског модела пописа у Словачкој. Ако се сличан модел примени и у нашој држави, за словачку националну мањину било би посебно интересантно да мапира број емигрираних лица у свету.

У наставку састанка у савету је одржана конференција за штампу за медије који извештавају на словачком језику.

Током једнонедељне посете делегација из Словачке, предвођена председником М. Ј.Пилипом, посетиће Бачки Петровац, Гложан, Селенчу, Ковачицу и Стару Пазову, а такође ће посетити и поједине институције од посебног значаја за словачку националну мањину у Новом Саду, као и Министарство за људска и мањинска права у Палати Србија и Министарство државне управе и локалне управе у Београду.

uszz 08

 

Objavljeno uNSSNM

Комисија у саставу Јанко Коларик, Јанко Хавран, Светлана Золњан и Љибушка Лакатош састали су се 8. априла 2021. године у просторијама НССНМ и донели следећу одлуку:

 

Ustanovizeň

Názov projektu

Úhrnná suma

Žiadaná suma

Schválená suma

1.

ZŠ Hložany

250 rokov školstva v Hložanoch

210.000

100.000

100.000

2.

Gymnázium Stará Pazova

Zveľaďovanie kvality vyučovania slovenčiny

60.000

60.000

iné zdroje/

lap top

3

ZŠ Aradáč

Chcem vidieť, počuť a spoznať svet

125.000

125.000

iné zdroje/ počítač

4

ZŠ Báčsky Petrovec

Súťaž Rubikova kocka

86.000

72.000

-

5

ZŠ Báčsky Petrovec

Modernizácia učebne fyziky

82.300

82.300

40.000

6

ZŠ Biele Blato

Lietajúce veršíky

160.500

126.000

70.000

7

ZŠ HJČ Stará Pazova

Vyučovacie prostriedky

160.000

110.000

50.000

8

Združenie vychovávateliek

Vebinár: Regionálna výchova

95.500

48.000

iné zdroje/ 30.000

9

KZ Zvony

Selenčské sláviky 2021

121.000

78.000

40.000

10

Gymnázium Kovačica

Modernizácia vzdelávaco-výchovnej práce

50.200

50.200

iné zdroje/ projektor

 

Strana 1 od 2
top