Tel/Fax
+381 21 422 989

Odbor za službenu upotrebu jezika i pisma

Свечано отварање нових просторија КПД „Jеднота” у Гложану

У Културно-просветном друштву ,,Једнота” у Гложану је 26. априла 2021. године било свечано отварање нових просторија, које се налазе у оквиру Дома културе у Гложану. Председник удружења ,,Једнота” Владимир Бажаља поздравио је присутне а у наставку говора захвалио се за финансијску подршку Националном савету словачке националне мањине и Општини Бачки Петровац. На свечаности су присуствовале и председница Општине Бачки Петровац Јасна Шпрох и председница НССНМ Љибушка Лакатош.

177907727 4017265144986416 8440739000885810739 n

178115384 4017265664986364 5756542153389076969 n

178065213 4017265471653050 2118597239212403336 n

 

Председница НССНМ у Кулпину
Крајем јануара 2021. председница НССНМ Љибушка Лакатош посетила је Евангеличку цркву у Кулпину. Наиме 2020. године НССНМ је подржао пројекат обнове црквених врата у Кулпину којим је црквена општина из Кулпина учествовала на конкурсу Одбора за службену употребу језика и писма. Реализација овог пројекта била је прилика да председницу савета позову представници ове црквене општине на челу епископом Евангеличке цркве др Јарославом Јаворњиком.
 
 
 
 
 

IMG 20210121 175406-min 1

 

Заседање Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ одржан је у четвртак 21. јануара 2021. године.  На дневном реду је било 6 тачака. Састанком је председавао председник Владимир Францисти, заједно са координаторком одбора и правницом Националног савета словачке националне мањине Маријом Поптешин. Председавајућа Националног савета словачке националне мањине Либушка Лакатош такође је била присутна на састанку, поздравила чланове одбора и учествовала у раду састанка. Одобрење записника, дневног реда, нацрта годишњег извештаја ВУПЈП за 2020. годину, нацрта индикативног плана рада и финансијског плана за 2021. годину једногласно су одобрили чланови одбора.

Дебата је покренута око ставке Информације о потреби превођења имена насељених градова и села у општинама у којима је словачки језик у службеној употреби како би се донела одлука о именима градова и села. Наиме, Покрајински секретаријат за прописе, управу и националне мањине - националне заједнице - послао је допис НССНМ о могућности навођења имена на словачком језику на таблама поред путева са именима градова и села. Било је предлога да се оснује комисија која ће се бавити овим питањем, с обзиром да нам је омогућено  да  се имена градова и насељених места наведу и на нашем  матерњем језику, да се договоре са стручњацима за језик са Филозофског Факултета и да заједнички утврде словачка имена за локалитете. На словачком би имена требало да се дају у оним локалним самоуправама у којима је словачки језик и писмо у службеној употреби.

План за текућу годину укључује: финансијску подршку за стварање услова за аматерске активности, подршку активностима омладине и других удружења, сарадњу са словачким представницима савета за међународне односе, подршку састанку младих СЕАВЦ, такође Централни архив СЕАВЦ, дигитализацију црквених регистара, координација у попису становништва у Републици Србији, подршка комисијама за родну равноправност и словачке стандарде у одбору, активности на подршци службеној употреби језика и писма словачке националне мањине, развој међуетничке сарадње и подршка упису ученика у словачке средње школе.

 

 

 

IMG 20210121 171629-min 1

У уторак одржан  састанак Комисије за равноправност полова Одбора за службену употребу језика и писма

У уторак, 27. октобра, у 17 сати, чланови Комисије за равноправност полова Одбора за службену употребу језика и писма Националног савета словачке националне мањине у саставу: Светлуша Хлавач, Лидија Дамјан, Мариа Поптешин и Светлана Золнан разматрале су тему родне равносправности и повећаног насиља у породици током примене мера превенције ширења вируса COVID-19. и констатовле су да наведена тема постаје значајан проблем нашег друштва.. Комисији су присуствовали и председница НССНМ Либушка Лакатош и координаторка Одбора за информисање Ана Стојановић. Тема је изазовна, проблем је конвексан, па не треба ћутати, већ упозоравати, јавно говорити о насиљу и спашавати невине животе који пате од насиља закључиле су чланице Комисије за родну равносправност НССНМ.

Заседала је комисија за стандарде словачког језика Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ

Дана 17. октобра 2020. године, у просторијама Основне школе у ​​Пивницама одржан је 1. састанак Тима за услађивање термина и обликовање јединсвене школске терминологије сачињеног у оквиру Комисије за стандарде словачког језика, Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ. Основни циљ наведеног тима јесте да створи јединствену школску терминологију на словачком језику и прилагоди је електронским дневницима у свим школама, у којма се настава одвија на словачком језику.

Радном састанку присуствовали су: Мариа Андрашик, председница Асоцијације словачких педагога, Татиана Нађ, спољни саветник за образовање у Министарству просвете, др. Ана Макишова, професор на Филозофком факултету - одељење за словачки језик и књижевност, Мариена Корош, уредница у Заводу за уџбенике, Милина Крижан, преводилац са словачког језика у пензији, Патрик Малина, директор Основне школе 15. октобра у Пивницама, Светлана Золњан, члан НССНМ и координатор Одбора за образовање НССНМ и Секретар НССНМ и координатор Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ Мариа Поптешин.

Председница НССНМ Љибушка Лакатош посетила је општине Бачка Паланка и Бач

И даље ће подржавати активности словачке националне мањине

На позив руководства Бачке Паланке и Бача, председница Националног савета словачке националне мањине Љибушка Лакатош посетила је ове локалне самоуправе 6. октобра.

IMG-3f72cae22d9da5696257dbfc52fb49ee-V.jpg

У Бачкој Паланци делегацију НССНМ - секретарку НССНМ Марију Поптеш, члана савета Бранислава Сљивку на челу са председницом Љибшком Лакатош, дочекали су председник општине Бранислав Шушница и портпаролка Ана Часарова, родом из Пивница. Тема састанка биле су активности словачких удружења а водили су се разговори и о будућој сарадњи са Словацима који живе у Пивницама, Силбашу, Бачкој Паланци а тичу се културе, информисања, образовања на словачком језику, као и службена употреба словачког језика у наведеној општини.  

IMG-bdbd50b76cc47b4d3f81fca2c7b44e5a-V.jpg

У општини Бач, председницу НССНМ Љибушку Лакатош, госпођу Поптешин и чланицу НССНМ Катарину Врабчениак дочекали су заменица председника општине Марина Балабанова, председник Скупштине Драган Амиџић, као и помоћник председника општине Никола Вулетић. Главна тема састанка била је информисање на словачком језику на радио таласима Радио Бач-а, где ће НССМН и Одбор за информисање НССНМ пружити финансијску подршку у циљу да се сачува емитовање на словачком језику. Такође је покренута тема службене употребе језика и писма, као и износ који би локалне самоуправе требале да додељују националним саветима према Закону из члана 115. Закона о националним саветима, а разговарано је и о активностима словачких удружења на територији општине Бач и њиховој даљој подршци.

IMG-710cfea01087cad8132fbcb7a39544ed-V.jpg

 

Strana 1 od 15
top