Tel/Fax
+381 21 422 989

NSSNM

Са састанка са државним секретаром Министарства спољних послова Словачке Републике Ингрид Броцковом

Висока делегација Министарства спољних послова и европских послова Републике Словачке, на челу са државним секретаром Ингрид Броцковом, састала се 27. априла 2020. године са делегацијом Националног савета словачке националне мањине у Србији на челу са председницом Љибушком Лакатошовом. Поред државне секретарке, ову делегацију пратили су и други представници овог Министарства – Иван Суркош, директор канцеларије државног секретара МСПИЕП СР, Јозеф Корчек, координатор канцеларије државног секретара МСПИЕП СР, Моника Подскланова Шухајдова, референт Одељења за Југоисточну Европу и Турску, Михал Котман, генерални секретар Секције министра МСПИЕП СР, Његова екселенција Федор Росоха, амбасадор Републике Словачке у Београду и Игор Венцел, заменик амбасадора Републике Словачке у Београду. У делегацији на челу са председницом Лакатошовом, били су и Татјана Вујачић и Златко Шимак, потпредседници НССНМ, Светлана Золњанова и Јанко Хавран, чланови Извршног одбора НССНМ односно НССНМ.

Тема поменутог радног састанка пре свега била је подршка Републике Словачке словачкој националној заједници у Србији, као и приоритети и тренутна ситуација у редовима словачке националне мањине. Високе госте занимале су области у којима је помоћ словачкој мањини у Србији добродошла а председница Лакатошова дала је осврт на свој рад на месту председавајуће Националним саветом и информисала високе госте о тренутном стању изградње Словачког центра у Новом Саду. Након разговора са представницима НССНМ, уважена делегација прешла је код градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, са којим су такође разговарали о актуелном питању овог изузетно значајног пројекта – изградњи Словачког центра у институционалном, политичко-друштвеном и културно-духовном седишту Аутономне Покрајине Војводине.

У палати Србија представљен приручник за рад Националних савета

У оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе„Промоција различитости и равноправности у Србији“ 14.априла 2021. године у Палати Србијапредстављен је „Приручник за рад Националних савета националних мањина уРепублици Србији.  Сврха приручника је да буде корисно средство Националним саветима националних мањинакао вид подршке и помоћи у вршењу својих овлашћења.Организатор данашњег окупљања са представницима Националних савета јеМинистарство за људска и мањинска права и КанцеларијаСавета Европе у Београду.Уводна излагања су имали:  Ивана Антић, помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог.  Надиа Ћук, заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Београду, Мирјана Максимовић, Делегација Европске уније у Републици Србији ипредседавајући Координације националних савета. Национални савет словачкенационалне мањине на овом скупу је представљала Мариа Поптешин, секретар Националног савета словачке националне мањине.

 

 

IMG-30d31e92fa45ee695d5210c281100ac2-V

Са радног састанка у НССНМ

Дана 13. априла 2021. године у просторијама Националног савета словачке националне мањине у Новом Саду, у наставку недељне посете Србије, председник Канцеларије за Словаке у дијаспори Милан Јан Пилип, одржан је радни састанак са председницом НССНМ Љибушком Лакатош. У делегацији председника канцеларија били су Игор Венцел, заменик амбасадора Републике Словачке у Београду и Кристина Варгова, запослена у КЗСУД из Братиславе. У име НССНМ састанку су присуствовали потпредседници НССНМ Татјана Вујачић и Златко Шимак као и директор Завода за културу војвођанских Словака Владимир Францисти.

У првом делу састанка је Златко Шимак, који је уједно и омбудсман у Општини Ковачица, упознао председника КЗСУД са питањем припремања документације за издавање карте иностраног Словака. Председник КЗСУД је обећао да ће покушати да реши одређене проблеме. Други део састанка био је посвећен припремама за изградњу Словачког центра у Новом Саду. Представници НССНМ презентовали су председнику КЗСУД прелиминарне идеје које се тичу изгледа и функције саме зграде, а било је речи и о законодавству, односно активностима везаним за припрему и потписивање предуговора између НССНМ и КЗСУД.

uszz 11

Председник Канцеларије за Словаке у дијаспори у посети НССНМ

https://youtu.be/qtmqjpKbb3E

Дана 12. априла 2021. председник Канцеларије за Словаке у дијаспориМилан Јан Пилип посетио је Национални савет словачке националне мањине у Новом Саду у оквиру свог недељног пословног боравка у Србији. У делегацији са председником ове канцеларије били су и Игор Венцел, заменик амбасадора Републике Словачке у Београду, Кристина Варгова и Денис Палутка, запослени ове канцеларије из Братиславе.

Љибушка Лакатош, председница НССНМ, дочекала је уважене госте из Словачке у просторијама НССНМ. У делегацији Националног савета били су потпредседници НССНМ Татјана Вујачић и Златко Шимак, као и директор Завода за културу војвођанских Словака Владимир Францисти.

Током састанка у Националном савету, председница Лакатошова упознала је госте о активностима НССНМ, подвукла је значај сарадње са Канцеларијом за Словаке у дијаспори. Централна тачка састанка било је питање изградње Словачког центра у Новом Саду и предстојеће потписивање уговора НССНМ са канцеларијом, што би требало да буде праћено преносом средстава и постепеним почетком радова на изградњи. Присутни су подвукли великизначај постојања овог објекта, који ће у блиској будућности на једном месту окупити свеинституције словачке националне мањине, са седиштем у Новом Саду.

uszz 05

Било је речи и о активностима Националног савета током пандемије, посебно у области образовања, као и о предстојећем попису становништва у Републици Србији. Гости су разговарали о искуству Словачке Републике у овој области и о предностима примене електронског модела пописа у Словачкој. Ако се сличан модел примени и у нашој држави, за словачку националну мањину било би посебно интересантно да мапира број емигрираних лица у свету.

У наставку састанка у савету је одржана конференција за штампу за медије који извештавају на словачком језику.

Током једнонедељне посете делегација из Словачке, предвођена председником М. Ј.Пилипом, посетиће Бачки Петровац, Гложан, Селенчу, Ковачицу и Стару Пазову, а такође ће посетити и поједине институције од посебног значаја за словачку националну мањину у Новом Саду, као и Министарство за људска и мањинска права у Палати Србија и Министарство државне управе и локалне управе у Београду.

uszz 08

 

Решавање проблема мањина кроз дијалог и у духу толеранције

Дана 31. марта 2021. у Београду је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала седницом Савета за националне мањине, на којој је било речи о активностима у области унапређења положаја националних мањина у Србији и на којој је поднет извештај о спровођењу Акционог плана о националним мањинама.

Брнабић је истакла да формирање новог министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, на чијем је челу Гордана Чомић, представља снажан сигнал и показује став Владе Србије о значају унапређења права мањина. Она је оценила да је рад Савета веома важан јер омогућава да се кроз координацију и дијалог решавају проблеми и побољшава положај мањина. Премијерка је нагласила да упркос тешком периоду изазваном пандемијом COVID-19, средства за финансирање националних савета мањина нису умањивана, што представља још једну потврду да се положају и правима мањина придаје велики значај. Брнабић је уједно упутила позив представницима националних мањина да у својим срединама раде на промовисању вакцинације, како бисмо што пре постигли колективни имунитет.

167591270 10208321767799627 5434132891841687279 n

 

Министарка Чомић је рекла да је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог посвећено решавању свих проблема мањина кроз  дијалог и јачање међусобног поверења у духу толеранције, што ће допринети развоју друштва у целини.

На данашњој седници одлучено је да приоритет у унапређењу положаја националних мањина има област образовања и културе. Наглашено је да Буџетски фонд за националне мањине за ову годину износи 30 милиона динара, а средства ће бити уложена у образовање као приоритетну област у 2021. години, као и за финансирање програма и пројеката од значаја за националне мањине.

Присутни на овој седници су обавештени да је због развоја ситуације са пандемијом попис становништва померен на 2022. годину.

Седници су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министарка правде Маја Поповић и председница НССНМ Љибушка Лакатош.

 

 167816651 10208321766719600 6584414797731590069 n

 

Конференција за штампу у НССНМ

Дана 30. марта 2021. одржана је конференција за штампу у НССНМ у Новом Саду на којој су присуствовали: председница НССНМ Љибушка Лакатош, потпредседник НССНМ Златко Шимак, чланица ИО НССНМ и координаторка за образовање Светлана Золњан и председник ОЗО НССНМ Јанко Коларик. Конференција је била посвећена сарадњи НССНМ са Канцеларијом за Словаке у дијаспори , посети руководства ове Канцеларије почетком априла, када би требао да се потпише и уговор везан за изградњу словачког центра у Новом Саду. Такође је било речи о исправама за иностране Словаке, упис првака у школе са словачким наставним језиком и отварање конкурса за владину стипендију Републике Словеније за иностране студенте у Словачкој. Више информација о стипендијама на: www.vladnestipendia.sk

DSC 0929-min

Strana 1 od 35
top