Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: sreda, 20 maj 2020
Са друге седнице Одбора за културу НССНМ

Дана 18. фебруара 2020. године одржан је други састанак Одбора за културу НССНМ у Националном савету словачке националне мањине у Новом Саду. Састанком је председавала председница одбора Ана Чапељова а присуствовали су и Павел Сурови, потпредседник НССНМ, као и Јан Макан, члан Извршног одбора НССНМ, задужен за културу. Од чланова одбора били су присустни: потпредседница одбора Мирушка Кочишова и чланови Катарина Калмарова, Даница Врбова, Јан Томаш, Ана Золнајова, Татјана Штаубова, Тијана Фаркашова и Мирослав Брна. Након поздравних речи председнице одбора, присутне су поздравили Павел Сурови и Јан Макан.

            У оквиру посебних тачака дневног реда су усвојени записнициса првог редовног и првог телефонског састанка Одбора за културу НССНМ.

            Четврта тачка другог састанка је био Извештај о раду Одбора за културу за 2019. годину. У оквиру дискусије уз ову тачку Ана Золнајова похвалила је активности одбора од прошле године. Нагласила је да је у оквиру пројекта – мјузикла ,,Јањичко и Ањичка, учествовала на Фестивалу фолклора у братиславском Ружинову у Словачкој Републици а ово путовање је подржала НССНМ. У пројекту су учествовали омладинци из већине словачких средина из Војводине а мјузикл је на фестивалу био веома запажен. Мирослав Брна истакао је да је Фестивал етнологије у Београду, којем су присуствовале све националне мањине са територије Војводине и који је имао веома висок ниво посећености. Као конкретан пример је навео да је све посетиоце овог међународног догађаја задивила свадбена круна на глави словачке представнице на овом фестивалу. Такође је нагласио да је наш тим присутне импресионирао са презентацијом на изузетно високом професионалном нивоу ипосебно истакао изузетан допринос и рад Павела Суровог и његовихсарадника – супружника Ане и Јана Чус. Управо на оваквој врсти фестивалаи у будуће, како је наглкасио, морамо да учествујемо, како би смо се још више истакли као национална заједница. Ана Чапељова је у наставку нагласила да жели још бољу комуникацију са члановима одбора и да је заинтересована за све информације и посебно проблеме у појединим срединама, ако постоје. Павел Сурови је додао да је као покрајински посланик имао прилику да посети све словачке средине и да у основи има преглед шта се дешава у смислу обнове објеката односно набавке опреме. Изразио је спремност да као посланику могу заинтересовани да му обратевезано за помоћ у решавању сличних потреба условачким срединама. Јан Макан је предложио да се састанци Националног савета одржавају у мањим местима, нпр. у Бингули, Арадцу, Шиду те да се посветепроблемима у датим срединама и да се још боље сагледају могућности како Национални савет може у томе да им помогне. Након расправе извршено је гласање тако да је Извештај о активностима Одбора за културу НССНМ за 2019. годину биоусвојен.

            На почетку пете тачке дневног реда – Усвајање Плана и програмаОдбора за културу НССНМ за 2020. годину, председницаЧапељова је најавила подршку појединим културним догађајима, тј. учешћу наших репрезентативних ансамбала на манифестацијама у иностранству. У наставку је истакла да ће акценат у 2020. години бити на ликовној уметности и уметничкој фотографији као и на обележавању тзв. стогодишњица / годишњица као што су 100 година СКЦ ,,Павел Јозеф Шафарик“ у Новом Саду, 100 година удружења жена у Ковачици као и 60 година од оснивања прве женске певачке групе у Кисачу. Такође ће бити подржана самостална изложба академског сликараЈозефаКлаћика. Ана Золнајова је додала да је укључена у припреме за четврти Етнолошки Фест у Београду. Пошто Стара Пазова ове године прославља 250 година од доласка Словака, учесници ће имати прилику да на овом фестивалу представе народну ношњу и ове средине. Мирослав Брна је додао да пројекат као што су ,,Словачке принцезе” представља целу словачку мањину и достигао је веома висок уметнички ниво и да уметника ПавелаСуровог треба посебно истаћи и да овај пројекат мора у потпуности да буде подржан. Након дискусије план одбора је такође усвојен.

            Шеста тачка –Усвајање Пословника о раду Одбора за културу НССНМ – председница одбора укратко га је представила у складу са појединим областима. Она је истакла да је члан бр. 21 овог пословника новина, те да у случају потребе одбор може да обави састанак телефонски или на електронски начин. И да ће закључци / записници таквих састанака бити потврђени на следећем редовном састанку ОЗК НССНМ.У наставку јегласањем усвојен и Пословник о раду Одбора за културу НССНМ.

            Под тачкомРазно Ана Чапељова је обавестила чланове и присутне да је Завод за словачку културу у Мађарској замолио одбор да поднесе предлог за награду ,,Pro Cultura Slovaca“ 2020. У наставку је за ову награду предложен академски сликар и професор Јозеф Клаћик, што су чланови једногласно подржали.

 

IMG 0353-min

Objavljeno uOdbor za kulturu
top