Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: ponedeljak, 28 septembar 2020
Посета гимназији у Бачком Петровцу: квалитетно образовање – основа успеха

Гимназију „Јан Kолар“ са ђачким домом у Бачком Петровцу су посетили 23. септембра 2020., када смо у Гимназији „Јан Kолар“ поздравили Љибушку Лакатошову, председницу Националног савета словачке националне мањине, Јасну Шпрохову, председницу Општине Бачки Петровец и Светлану Золњанову, координаторку Одбора за образовање НССНМ. Директорка гимназије Јармила Врбовска, као и шеф ђачког дома Павел Туран, после топлог гостопримства изразили су задовољство и наду да ће се сарадња одвијати на високом нивоу, чак што више, боље него до сада. Након тога су високи гости са представницима синдиката разговарали о ситуацији у којој се нашао наш образовни систем од марта ове године. Наиме ситуација се одвијала у другом смеру него раније. Просветни радници су били приморани да се у време коронавируса другачије припремају. Учионице са ђацима морали су да замене снимањем онлајн часова.

Управо је ова посета била томе посвећена – како да се побољша квалитет наставе на даљину и како да се нашим гимназијалцима пружи најбољи могући наставни план.

Још једном треба нагласити да је НССНМ добила директиву из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, такође лично од министра да се побрине да настава тече без проблема, илити да организује наставу тако, да не би било никаквих сметњи, да би такорећи било беспрекорно. Све је то било ново за просветне раднике али на сву срећу савладали су. Образовање на даљину наставља се у школској 2020./2021. години, па је билатерална сарадња једноставно неопходна, што посебно укључује снимање онлајн часова и даље посредовање онлајн наставе ученицима. Једини циљ свих је да се то што боље примени у пракси, што су споменуле и председница Љибушка Лакатошова и координаторка Светлана Золнањова.

Није само предавање било тема сусрета, већ су се дотакли и питања егзистенцијалне природе. Наиме стипендије су додељиване ученицима на почетку школске године; ове године треба развити стратегију како ученицима доделити заслужену новчану накнаду, јер се у ГЈK примењује комбиновани метод учења на даљину. Добром организацијом то ће се реализовати у најкраћем могућем року, јер је свима нама у интересу да подржимо ученике и помогнемо родитељима у корист одржавања и очувања словачког идентитета на овим просторима. Сарадња и добра воља су јако важни и то не недостаје ни са једне стране. Чак је доказ тога отварање два разреда у гимназији – смер опште образовање на словачком језику у првој години, где се председница Лакатошова посебно потрудила да се отворе два разреда. А упрво то је за будуће гимназијалце мотивација да приликом избора школе дају предност словачкој образовној институцији.

Ана Хорватова

20200923 114225-min

top