Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: januar 2021
petak, 29 januar 2021 13:32

Поклони школама

naslovna

 

У просторијама Националног савета словачке националне мањине је председница НССНМ Љибушка Лакатош 28. јануара 2021. године поделила поклоне основним и средњим школама које су учествовале у снимању часова у оквиру пројекта наставе на даљину. Поклоне је обезбедио НССНМ из буџета Одбора за образовање и преко појекта Канцеларије за дијаспору у Братислави.

Овом приликом је промовисана и књига ауторке Марие Котвашове-Јоначове, коју је финансирао НССНМ. Аторки су уручени примерци књиге.

 

IMG-67686e574e4236f004812b6541d03fe2-V

IMG-52b6b4bdffefdc39e2f5ed84fd90e578-V

IMG-329e95c0ec80e0d61a899a2376e690ef-V

sajt 2

 

          Дана 22. јануара 2021. године у Националном савету словачке националне мањине у Новом Саду одржан је трећи састанак Одбора за културу НССНМ. Састанком је председавала председница одбора Ана Чапељова а присуствовали су и председница НССНМ Љибушка Лакатош, потпредседник НССНМ Павел Сурови као и члан Извршног одбора НССНМ задужен за културу Јан Макан. Присутни су били следећи чланови одбора: потпредседница одбора Мирушка Кочиш, као и Катарина Калмар, Борис Бабик, Даница Врбова, Јарослав Мудри, Јан Томаш, Ана Золнај, Тијана Фаркаш и Мирослав Брна. На седници су у оквиру посебних тачака дневног реда били усвојени записници са другог редовног и првог и другог електронског састанка Одбора за културу НССНМ, такође Извештај о раду Одбора за културу за 2020. годину. Одобрен је и предлог Плана и програма рада Одбора за културу НССНМ за 2021. годину који треба да се усвоји на следећем састанку НССНМ.

 

sajt 1

Objavljeno uOdbor za kulturu

IMG 20210121 175406-min 1

 

Заседање Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ одржан је у четвртак 21. јануара 2021. године.  На дневном реду је било 6 тачака. Састанком је председавао председник Владимир Францисти, заједно са координаторком одбора и правницом Националног савета словачке националне мањине Маријом Поптешин. Председавајућа Националног савета словачке националне мањине Либушка Лакатош такође је била присутна на састанку, поздравила чланове одбора и учествовала у раду састанка. Одобрење записника, дневног реда, нацрта годишњег извештаја ВУПЈП за 2020. годину, нацрта индикативног плана рада и финансијског плана за 2021. годину једногласно су одобрили чланови одбора.

Дебата је покренута око ставке Информације о потреби превођења имена насељених градова и села у општинама у којима је словачки језик у службеној употреби како би се донела одлука о именима градова и села. Наиме, Покрајински секретаријат за прописе, управу и националне мањине - националне заједнице - послао је допис НССНМ о могућности навођења имена на словачком језику на таблама поред путева са именима градова и села. Било је предлога да се оснује комисија која ће се бавити овим питањем, с обзиром да нам је омогућено  да  се имена градова и насељених места наведу и на нашем  матерњем језику, да се договоре са стручњацима за језик са Филозофског Факултета и да заједнички утврде словачка имена за локалитете. На словачком би имена требало да се дају у оним локалним самоуправама у којима је словачки језик и писмо у службеној употреби.

План за текућу годину укључује: финансијску подршку за стварање услова за аматерске активности, подршку активностима омладине и других удружења, сарадњу са словачким представницима савета за међународне односе, подршку састанку младих СЕАВЦ, такође Централни архив СЕАВЦ, дигитализацију црквених регистара, координација у попису становништва у Републици Србији, подршка комисијама за родну равноправност и словачке стандарде у одбору, активности на подршци службеној употреби језика и писма словачке националне мањине, развој међуетничке сарадње и подршка упису ученика у словачке средње школе.

 

 

 

IMG 20210121 171629-min 1

Састанак Одбора за информисање

 

              У уторак, 19. јануара 2021. године, у просторијама националног савета заседао је Одбор за информисање НССНМ. Председавала је Ана Хорват, председница одбора, а састанку је присуствовала и председница НССНМ, Љибушка Лакатош, као и члан Извршног одбора НССНМ задужен за област информисања, Златко Ленхарт. Одбор је анализирао прошлогодишње активности и усвојио извештај о раду у 2020. години, а затим се бавио планом и програмом активности за ову годину, чији је предлог такође усвојио. Чланови одбора су информисани да је национални савет код Kанцеларије за Словаке у дијаспори ове године конкурисао, између осталих, са осам пројеката из области информисања.

 

            Тема састанка била је и оставка чланице одбора, Ањичке Халупове, поднета из личних разлога, као и предлог за новог члана, о чему ће коначну одлуку донети Национални савет словачке националне мањине.

 

 

 

Са седнице Одбора за образовање

У среду, 20.01.2021. године, је у просторијама Националног савета словачке националне мањине заседао Одбор за образовање. На седници одбора је анализирана реализација пројекта „Настава на даљину“ на словачком језику, усвојен је Извештај о раду одбора за 2020. годину и План рада и предлог финансијског плана за 2021. годину.

Анализиране су потребе превођење уџбеника на словачки језик за 4. и 8. разред основне школе и за средњу школу, повратак ученика из иностранства и њихов поновни упис у наше школе и активности, које ће се у 2021. години реализовати у сарадњи са матичном земљом.

Фестивал ,,Лети песма, лети“ онлајн

Од 26. до 30. децембра 2020. године, услед светске пандемије коронавируса, одржан је целомањински фестивал нових дечјих композиција у популарном музичком жанру познат као ,,Лети песма, лети” са седиштем у Kовачици. У готово целогодишњој ванредној ситуацији, када је било потребно пронаћи адекватне начине комуникације и одржати друштвену дистанцу, организатори и реализатори фестивала су се веома успешно прилагодили савременој информационој технологији и погодностима најсавременијих актуелних апликација. У том смислу је у великој мери дао свој допринос Жељко Суханек, који је правио аранжмане, звучне и видеоснимке свих песама и такође потписао целокупну продукцију. Фестивал је током пет дана трајао путем Yоу Тube канала, где је изведено свих тринаест песама.

Дом културе ,,3. октобар” и Основна школа ,,Млада поколења“ у Kовачици потписали су организацију а фестивал су подржали и Национални савет словачке националне мањине и Kанцеларија за Словаке у иностранству. Упркос чињеници да се те године није одржао уживо, и онлајн форма фестивала такође је имала своју јединственост. Не само да је добио на популаризацији, јер га је могла пратити готово целосветска јавност, која је уједно могла да допринесе и својим гласовима. Песме је вредновао и жири који су чинили искусни стручњаци и љубитељи музике. То су били: Павел Томаш старији, Павел Томаш млађи, Павел Ђуриш и Иван Бапка. Текстове песама оценила је професорка словачког језика и књижевница Марија Kотвашова Јонашова.

Према оцени стручног жирија, најуспешнију композицију потписао је Владимир Kовач из Бачке Паланке као аутор композиције ,,Мајка Земља”. Друга награда припала је композиторки Адели Опшустовој из Арадца за песму ,,Пружи ми руку” а трећа је била Анита Хлавата из Падине за песму ,,Изгледа љубав”. Kада су у питању најуспешнији извођачи фестивала – прванаграда припала је Хани Барцовој из Kовачице, друга Kатарини Валовцовој из Kовачице и трећа Симони Сикоровој из Бачког Петровца. Михал Kања из Селенче освојио је награду за најуспешнији текст песме ,,Велили снови мале дечице.

Публика је такође значајно допринела својим гласовима. Регистрован је био не само сваки „лајк“, већ и свако праћење песме. Тако је збиром свих поена највише гласова добила песма ,,Осмех под маском ауторке и текстописца професорке музике Маринењове из Бачког Петровца коју је извела Симона Сикорова такође из Бачког Петровца. Другу награду публике освојила је песма ,,Пружи ми руку” Аделе Опшустове коју је отпевао Бојан Чорба из Белог Блата.

 

Hana Barcova

Simona Sykorova

Objavljeno uOdbor za kulturu
Самостална изложба Јозефа Клаћика

У Новом Саду је у Галерији ,,Бел арт“ од 25. новембра до 16. децембра 2020. године одржана самостална изложба академског сликара, графичара и мултимедијаног уметника Јозефа Клаћика под називом ,,Транзит егзит“.

Поставку су чиниле слике из циклуса ,,нове форме које, како указује ликовни критичар Милош Арсић, представљају пластичну афирмацију једног издвојеног и маркантног геометријског знака који не опонаша одређену геометријску слику – троугао или правоугаоник – већ управо изграђује нови геометријски смисао ,,сличног као новог и другачијег поретка условно препознате геометријске представе.

Јозеф Клаћик из Старе Пазове /1949/ је после школе за примењену уметност ,,Богдан Шупут“ уписао Академију уметности у Братислави где је 1976. стекао титулу магистра. Радио је као ликовно графички уредник у редакцији ,,Обзор“ и ,,Хлас људу“ и као професор на Академији уметности у Новом Саду. Излагао је на око хиљаду колективних и 30 самосталних изложби у земљи и иностранству и добитник је 19 признатих награда код нас и иностранству. Његови радови налазе се у десетак музеја и галерија, као и у мноштву приватних збирки у земљи и иностранству.

Изложбу је подржао Одбор за културу НССНМ.

129097617_201436281461625_6277531531195518536_n.jpg

128598948_212150320291811_5081900075104004039_n.jpg

Objavljeno uOdbor za kulturu
Пажња за припаднике словачке националне мањине у Републици Србији

Поштовани!

 

У случају да наиђете на нерешиву ситуацију или питање које не прелази четири области у којима Национални савет словачке националне мањине у Србији има компетенције – образовање, култура, информисање на језику националне мањине и службена употреба језика и писама, слободно нас службено контактирајте а ми ћемо покушати да их решимо, што је у интересу свих нас.

 

Хвала Вам на поверењу.

 

НССНМ

Objavljeno uNSSNM
top