Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: novembar 2020
Подршка ученицима три средње школе

Средином новембра текуће године настављено је потписивање уговора, односно реализација једнократне подршке ученицима првих разреда у вредности од 7 хиљада динаракоји су се уписали у средње школе односно гимназије са словачким наставним језиком. То је стимулативна иницијатива Одбора за образовање Националног савета словачке националне мањине, којој су се придружили и Одбор за информисање и Одбор за службену употребу језика и писма. Снимак потписивања ученикасредње медицинске школе у оделењу са наставом на словачком језику.  

unnamed

unnamed 3

Objavljeno uNSSNM

Комисија за стипендије НССНМ је на седици одржаној 6. новембра 2020. године у Старој Пазови донела одлуку да се, од 23 кандидата, додели стипендија у висини од 4.000,00 у трајању од 10 месеци студентима словачке националности, који студирају у академској 2020/2021. години на факултетима у Србији, следеће:

-        Ивану Петрашу из Падине

-        Лидији Николајевић из Бачког Петровца

-        Јани Руман из Старе Пазове

-        Филипу Херчеку из Пивница и

-        Маргарети Макановој из Новог Сада.

ponedeljak, 09 novembar 2020 15:03

Едукација наставника

Едукација наставника

Уз подршку Завода за унапређење квалитета образовања и васпитања је одржана у новембру 2020. године едукација за наставнике разредне наставе „Обукa за наставнике за примену општих стандарда постигнућа за матерњи језик за крај првог циклуса основног образовања и васпитања. Акредитовану обуку на 8 сати су реализовале Светлана Золњан и Татиана Нађ.

У исто време је у организацији Центра за интерактивну педагогију реализована обука „Јачање језичких компетенција наставника, који изводе наставу на језицима националних мањина“. Пројекта подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и нациоалне мањине, у сарадњи са Националним саветом словачке националне мањине.

Обе обуке су на листи министра од националног знајчаја.

2-min 1

1-min

 

 

petak, 06 novembar 2020 13:50

64. Књижевно саветовање

64. Књижевно саветовање

Овогодишње 64. књижевно саветовање одржано је у необичном термину дана 21. октобра 2020. године у свечаној сали Гимназије ,,Јан Колар" у Бачком Петровцу. Обележен је животни јубилеј научника – историчара др Самуела Человског (70) и писца Мартина Пребуђиле (60). Скуп су обележиле следеће теме: Словачка војвођанска књижевност, 100 година континуиране издавачке делатности војвођанских Словака и књижевност у пандемијским условима. Присутне су поздравили главна уредница часописа ,,Нови живот" Зденка Валент-Белић, говорили су и директор СВЦ Владимир Валенћик, председник Матице словачке у Србији Јан Бртка и директорка петровачке гимназије Јармила Врбовска. Прочитани су прилози Јана Хрћана, Мирослава Демака, Анамарије Болдоцке-Грбић, Зденке Валент-Белић, Владимира Валенћика, др. Михала Харпања, Михал Бабиака, Петра Михаловича, Виере Бенкове и Зузане Другове. Овогодишња добитница награде ,,Нови живот" за најбољи прилог у претходној години била је Катарина Моснакова-Багљашова за циклус песама – ,,Циклус 1999". Комисију за оцењивање чинили су: Марта Павчокова и Анамарија Болдоцка-Грбић, професорке словачког језика и књижевности и проф. др. Далимир Хајко. Саветовање је финансијски подржао Национални савет словачке националне мањине из средстава Одбора за културу.

Objavljeno uOdbor za kulturu
utorak, 03 novembar 2020 21:35

Ликовна колонија

Ликовна колонија

Дана 24. октобра 2020. године у просторијама Туристичке организације Општине Бачки Петровац и на дворишту Месне заједнице Петровац у организацији Удружења петровачких ликовних уметника, одржана је Ликовног колонија сликара аматера не само за уметнике из ове општине, већ и из околине. Ово удружење није локалног карактера и познато је по својој отворености за сарадњу и у своје чланство укључује људе из различитих средина заинтересованих за ликовну уметност. Тако су овог пута присуствовали и уметници из Гложана, Кулпина, Маглића, Кисача, Селенче, Футога и Новог Сада. Национални савет словачке националне мањине такође је подржао овај догађај.

Objavljeno uOdbor za kulturu
ПPЕДСЕДНИЦА  НССНМ ЉИБУШКА ЛАКАТОШ ПОСЕТИЛА ОПШТИНУ ПЛАНДИШТЕ

У настојању да посети све општине у којима живе Словаци, председавајућа Националним саветом НССНМЉибушка Лакатош посетила је у четвртак, 29. октобра, општину Пландиште, где се састала са замеником председника Душаном Ћурчићем и стручним сарадником задуженим за информисање Родике Грујеске. У делегацији НССНМ-а били су и секретар НССНМ-а Мариа Поптешин и председавајући МОМС-а Хајдушица Владимир Хуђец.

Душан Ћурчић је пре свега изразио задовољство што се овај састанак одржао и изјавио да су Словаци у овом селу равноправни грађани који имају своја удружења, са којима локална самоуправа има добру сарадњу и финансијски подржава њихов рад. Чак је и председник МЗ Хајдушица Словак. Изразио је наду да ће и даље радити на томе како побољшати живот не само Словака, већ и свих грађана ове заједнице.

Честитајући на избору на место заменика председника, председница је нагласила да је након избора на то место, поставила себи задатак да посети свe општине у којима живе Словаци и, сходно томе, посетила је Пландишту.

„Нисам дошла да критикујем, јер сам из разговора са Словацима, који живе у вашој општини сазнала да помажете словачким удружењима - Матици словачкој, културно-уметничком друштву, удружењу жена, Евангеличкој цркви, што ми је јако драго. То је за нас веома важно, јер сва та удружења имају за циљ очување наше културе и традиције, само што је, осим ентузијазма, потребан и новац за спровођење појединачних пројеката. Хвала вам на томе и верујем да ће тако бити и убудуће “, рекла је Л. Лакатош.

У разговору се такође покренуло питање инфраструктуре у Хајдушици, која је, према Владимиру Хуђецу, у последње време била превише запостављена. Посебно је нагласио завршетак канализације и асфалтирање путева који су у јако лошем стању.

Потпредседник општине Пландиште сложио се са изјавом да се мало улаже у инфраструктуру у Хајдушици и рекао да је то делимично криво бивше руководство Месне заједнице Хајдушица, које је лоше радило, али делом и извршење буџета.

„Међутим, ситуација се поправља, па ових дана радимо на реконструкцији чворова у водоводној мрежи, а у новембру ће бити асфалтиране две најкритичније улице у Хајдушици, Војвођанска и Гаврила Принципа. Слажем се да и канализациони систем треба довршити, тим више што његово одржавање представља велико оптерећење за локалну самоуправу. Очигледно је потребно то ставити у законске оквире, а затим почети сакупљати наплату за пречишћавање и тако растеретити општину.“, каже Ћурчић.

Љибушка Лакатош искористила је ову прилику да својим домаћинима скрене пажњу на то да их Закон о националним саветима националних мањинаобавезује да у складу са својим могућностима финансирају рад националног савета те мањине, чији језик је у службеној употреби у њиховој општини. Истовремено је подсетила да ће се средства најчешће индиректно враћати општини, тако да ће и на тај начин подржати рад словачких удружења.

На крају срдачног састанка, његови учесници су изразили наду да ће се сарадња наставити. Истовремено, Љибушка Лакатош позвала је своје домаћине да буду њени гости у НССНМ у Новом Саду.

Objavljeno uNSSNM
Посебно издање фестивала ,,Златни кључ"

Због овогодишње пандемије изазване вирусом Kовид-19, Фестивал словачке популарне музике ,,Златни кључ" у текућој години, у којој се обележава 50. годишњица првог концерта, организован је у нешто измењеном облику. Снимљен је према сценарију Анамарије Болдоцке-Грбић у виду телевизијске емисије као јединствена ретроспектива са нагласком на учешће композитора свих претходних фестивалских година. Емитована је путем Радио-телевизије Војводина 18. октобра 2020. године у термину када би се иначе концерт фестивала одржавао у Дому културе у Селенчи. Пројекат су заједнички подржали Радио-телевизија Војводине и Национални савет словачке националне мањине.

Untitled_c.jpg

Фестивал популарне музике ,,Златни кључ" сјајна је мотивација и стваралачки подстицај словачке вокално-инструменталне музике у Војводини и такође је подстицај за писање нових текстова за ове песме и изазов за младе музичке таленте. Имао је неколико успешних деценија, током којих је до сада створен великин број композиција различитих жанрова популарне музике за одрасле. Тако ова манифестација успешно испуњава свој циљ, односно подстиче музичко стваралаштво Словака у Војводини. 2020. године овај изузетан догађај прославио је 50 година од првог јавног фестивалског концерта који се одржао 1970. године у Селенчи – ,,колевци" овог музичког такмичења. Захваљујући идејама, које у овако тешким условима организације уопште нису недостајале, Организационо-упрвни савет фестивала једногласно се сложио да организује ретроспективну годину фестивала. Предложено је да се ова година организује онако како ситуација налаже – без јавног концерта, без публике и уз помоћ Јавног сервиса Радио-телевизије Војводина, који годинама снима и поседује непроцењив видео и аудио материјал. Поред тога коришћени су архивски текстови и фотографије, чувани у депозитару НИУ ,,Хлас људу" и код појединаца којима је фестивал прирастао срцу и који су били спремни да помогну и пруже информације за стварање овог забавно-документарног емитовања. После вишедневних интензивних припрема за прикупљање потребних података и после два састанка Организационо-управног савета фестивала у Селенчи и Новом Саду, којима је председавао др. Јурај Суђи, дати су конкретни предлози. Емиција од 90 минута је, дакле, емитована у недељу, 18. октобра 2020., у редовном термину породичног магазина ,,Дотики".

Untitled_5.jpg

Као што је поменуто, лајт мотив догађаја у виду телевизијског емитовања ове године био је фестивал ,,Златни кључ" у рукама композитора и био је то, између осталог, богат калеидоскоп сећања не само аутора, већ и текстописаца, певача, уредника, музичара, аранжера, организатора и осталих. Сваки од учесника присетио се година када је учествовао на фестивалу, одсвирао песму и нумере су илустроване кадровима са концерата, снимцима иза кулиса и архиве. Учесници: Јан Шимоњи, Марина Кањова, др. Јурај Суђи, Јурај Суђи мл., Леонора Суђиова, Властимир Поволни, др. Милина Склабински, Људмила Беређиова-Ступавска, Јан Добрик, Јурај Беређи, Самуел Медвеђ, Ондреј Магловски, ​​Самуел Ковач, Ивета Ковачова, Јан Звара, Мирослав Звара, Ондреј Павчок, Јован Адамов, Владимир Ковач, Ференц Ковач, Маријена Станковић-Кривак, Доминик Турански, Марија Турански, Јан Петраш, Милина Флоријан, Катарина Мелегова-Мељихова, Ана Медвеђова, Ана Бабјакова, Јозеф Гашпаровски и други. Пројекат је подржала и Канцеларија за Словаке у дијаспори.

Objavljeno uOdbor za kulturu
top