Tel/Fax
+381 21 422 989
utorak, 13 mart 2018 00:00

Sastanak stručnog tima za izradu Pravnog terminološkog slovačko srpskog i srpsko slovačkog rečnika

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Sastanak stručnog tima za izradu Pravnog terminološkog slovačko srpskog i srpsko slovačkog rečnika

III sastanak stručnog tima za izradu Pravnog terminološkog slovačko-srpskog i srpsko-slovačkog rečnika održan je 13. marta u prostorijama Nacionalnog saveta slovačke manjine u Novom Sadu.

Od naših istaknutih naučnih radnika i stručnjaka, koji čine tim, na sastanku su prisustvovali:  Zdenka Valent Belić, Ana Vrškova, Milina Križanova koje su zaposlene u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine u Odelenju za prevodilačke poslove, mr. Zuzana Tirova, MD., prof.dr. Miroslav Vitez, Sanja Stričić i Milinka Chrćan, vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Na čelu ovog tima je Katarina Rašetova predsednica Komisije za standardizaciju slovačkog jezika Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

Prisutni su se složili da je prva faza projekta, koja se sastojala od prevođenja termina i unošenja u kompjuterki softver  privedena kraju, te da je ubuduće potrebna finalna obrada rečnika i pravna korektura termina, kako bi se prešlo na završnu fazu  projekta odn. instalaciju elektronskog rečnika na  Internet stranicu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, njegovo štampanje i distribuciju u lokalne samouprave u kojima je slovački jezik u službenoj upotrebi.

Realizacija projekta Pravnog terminološkog slovačko srpskog i srpsko slovačkog rečnika ima veliki značaj za službenu upotrebu slovačkog jezika i pisma i predstavlja jedinstven rad stručne pravne terminologije, osiguravajući viši nivo jezičke kulture. Rečnik će sadržati oko 3.000 termina i biće  dostupan online u elektronskoj formi, a takođe i u obliku knjige.

Putni troškovi: 5.327,01 RSD

 

Pročitano 814 puta
top