Tel/Fax
+381 21 422 989

Odbor za kulturu

5. Дечји фестивал ,,Кад запевам"

Дана 29. августа 2020. у Шиду је одржан 5. фестивал словачких народних песама ,,Кад запевам" у организацији Словачког културно-уметничког друштва ,,Једнота". На фестивалу је учествовало 15 младих певача узраста од 7 до 15 година из сремских средина у којима живе Словаци – Старе Пазове, Ердевика, Љубе, Луга и Шида. Певаче је пратио дечији оркестар из Селенеча под руководством др Јураја Суђија. Својим присуством фестивал су улепшали Љибушка Лакатошова, председница НССНМ и Зоран Семеновић, председник Општине Шид. Финансијски су га подржали Канцеларија за Словаке који живе у иностранству, Општина Шид и Национални савет словачке националне мањине.

118695715 10207644861237386 4219800129278391588 n

 

118520327 10207638648962083 7800191148744640561 n

Друга ликовна колонија у организацији Месног одбора Матице словачке у Јаношику

У банатском месту Јаношик је дана 12. септембра 2020. године у организацији Месног одбора Матице словачке у Јаношику одржана друга ликовна колонија која је окупила више од двадесет сликара из скоро свих словачких средина у Банату у којима живе Словаци. Међу учесницима су били не само сликари наиве већ и поједини академци и, наравно, сви љубитељи ове уметности. Место Јаношик ове године обележава 210 година од оснивања и поводом овог значајног јубилеја је планирана и свечана академија. Међутим из епидемиолоших разлога академија је изостала а у оквиру колоније су јубилеј представили на симболичан начин.

По завршетку рада колоније председник МОМС-а у Јаношику Јозеф Омаста још једном је поздравио присутне сликаре, али и госте – председника Матице словачке Јана Бртку, потпредседника НССНМ Златка Шимака, директора Института за културу војвођанских Словака Владимира Францистија, председницу Општине Алибунар Зорану Братић, директорку културног центра у Алибунару Оливеру Цицовић, власницу удружења АЕРД Даниелу Маркушову као и председнике, односно представнике МОМС из Белог Блата, Хајдучице, Војловице, Ковачице и Падине. Такође се захвалио Канцеларији за Словаке који живе у иностранству, Националном савету словачке националне мањине, Заводу за културу војвођанских Словака и општини Алибунар, јер без њихове финансијске подршке овај догађај не би могао да буде организован.

DSCN0279

 

38-2020Jan tabor spolocna

 

petak, 11 septembar 2020 20:37

45. ,,Бабинкини сусрети"

45. ,,Бабинкини сусрети"

Почетак септембра за место Падинусу карактеристични ,,Бабинкини сусрети" – књижевни догађај посвећен сећању на значајног словачког војвођанског писца – песниказа децу Михала Бабинке. Тако би било и ове године да није пандемије изазване вирусом Ковид-19. Организатори овог догађаја – запослениу огранку Општинске библиотеке Ковачица у Падини – дошлису на сјајну идеју да овогодишње сусретереализују у нешто другачијем облику због тренутних безбедоносних мера спроведених управо због познате ситуације. Тако су 45. ,,Бабинкини сусрети" попримили електронски облик захваљујући подршци Радио-телевизије Ковачица. Снимљени су као телевизијска емисија колажног типа. Овај догађај, односно телевизијско емитовање је из средстава Одбора за културу подржао и Национални савет словачке националне мањине.

Уводне речису припале председници НССНМ Љибушки Лакатош и директору Општинске библиотеке у Ковачици Слободану Стевановском. У наставку су следили гости из области културе – ВладимирВаленћик, директор Словачког издавачког центра, Марија Котвашова-Јонашова, књижевница, Ева Таубертова, Златко Шимак, Јанко Коларик, Ружена Краћицова, Јан Холош, Еленка Хањикова и Михал Кукучка. Поред њихпоезију Михала Бабинке су говориле Ањичка Стреховска, Ана Сљивкова и Тамара Куљова – чланице рецитаторске секције библиотеке у Падиниасвоје књижевне радове представили су Еленка Ђуришова, Андреја Ломенова-Сабова, Ружена Краћицова и Јан Валента. Музички део су обогатили Маријана Марчекова – изведбом на клавиру, Тијана Њемогова – изведбом на флаути, Владимир Халај – изведбом на хармоници, такође извођачи Властимир Поволни и Иван Бокор, група ,,Уземљење" и балерина Бланка Павелова.

За тему, сценарио и организацију овог догађаја била је задужена библиотекарка Зденка Обшустова а на реализацији је учествовао и Владимир Кухарик из РТВ ОК.

IMG 3909-min 1

Припреме за посебно издање фестивала ,,Златни кључ"

Дана 13. августа 2020. године у Селенчи у просторијама Основне школе „Јан Колар“ се састао Организационо-управни савет Фестивала словачке забавне музике ,,Златни кључ". На састанку су били присутни оснивачи фестивала као и његови дугогодишњи организатори, суорганизатори и покровитељи: представници Националног савета словачке националне мањине, Одбора за културу НССНМ, Завода за културу војвођанских Словака, Месне заједнице Селенча и Основне школе ,,Јан Колар" као и појединци, дугогодишњи актери и активисти ове манифестације.

На састанку је пре свега било речи о великом значају овог фестивала који је обележило неколико генерација музичких, књижевних и културних актера. 2020. године овај догађај обележава 50 година од првог јавног фестивалског концерта, који се одржао 1970. године у Селенчи – такозваној колевци овог музичког такмичења.

С обзиром на несрећну ситуацију која је обележила нашу свакодневицу, односно на епидемију Ковид-19, организација фестивала не може да избегне разне потешкоће са којима се до сада није сусретала током својих 50 година постојања. Реализација фестивала који је током низа година стекао свој профил, мораће ове године бити знатно промењена. Састанци, разговори, организовање током прве половине ове године, када је увелико требало да се одвијају припрема прве фазе фестивала, из објективних и добро познатих разлога, су добиле нови правац.

Захваљујући идејама, које у овако тешким временима организације ипак не недостају, Организационо-управни савет фестивала једногласно се сложио да ове године организује ретроспективно издање фестивала. Предложено је да се ова ретроспектива организује онако како ситуација налаже, односно без јавног концерта, без публике и уз помоћ јавног сервиса РТВ који годинама снима овај фестивал и поседује непроцењив видео и аудио материјал. Поред тога узимали би се у обзир архивски текстови и фотографије сачувани у депозитару НИУ ,,Хлас људу", као и од појединаца који би били спремни да помогну и пруже информације у стварању забавног документарног филма посвећеног 50-годишњици овог фестивала. Након вишедневног интензивног рада и припрема за прикупљање потребних података, 19. августа 2020. године одржан је и други састанак ОУС фестивала, овог пута у просторијама НССНМ у Новом Саду. Сада је већ било конкретнијих питања у вези са припремама за ретроспективу. Главни уредник словачке редакције РТВ-а Милан Куљик, који је био присутан на састанку, сложио се са учешћем нашег јавног сервиса у поменутом значајном пројекту. Емитовање од 90 минута требало би да се одржи у недељу, 18. октобра 2020. године, у оквиру заказаног датума породичног издања емиције ,,Дотики". У писању овог сценарија учествоваће Анамарија Болдоцка-Грбић, професорка словачког језика.

Сам пројекат окарактерисан је као велики и богат калеидоскоп сећања на ауторе, текстописце, певаче, уреднике, музичаре, организаторе као и публику и на све оне који су живели за овај фестивал и жељно га ишчекивани сваке године.

Следећи период ће се одвијати у интензивним организационим припремама. Паралелно са припремама за ретроспективу интензивно се ради и на припреми изложбе за 50. годишњицу фестивала у организацији МОМС Селенча почетком октобра. У оквиру отварања изложбе планирано је и представљање дигитализованог музичког материјала лирских композиција, који су се изводиле током низа година у оквиру концерта лирских песама Смотре словачке музике, касније ,,Златног кључа". У њихове припреме су укључени искусни музичари - професионалци Јурај старији и Јурај млађи – Суђи.

Анамарија Болдоцка-Грбић и Јурај Суђи

Пројекат посвећен Словачким народним свечаностима

Из познатих разлога који стоје иза пандемије Ковид-19, овогодишње Словачке народне свачаности се нису одржале. Стога је Национални савет словачке националне мањине у сарадњи са Словачком редакцијом Радио-телевизије Војводина снимио специјалну емисију посвећену значају Словачких народних свечаности за словачку мањинску заједницу.

Емитовани програм фокусиран је на округле годишњице појединих словачких културних удружења – стогодишњицу СКЦ ,,Павел Јозеф Шафарик" у Новом Саду, 100 година Удружења жена Ковачица, 250 година Старе Пазове, 230 година Пивница, стогодишњицу годишњака Народни календар, годишњицама мањинских фестивала као што су Фестивал фолклора ,,Танцуј, танцуј..." и Фестивал словачке забавне музике ,,Златни кључ" као и сећањима учесника Словачких народних свечаности из педесетих година прошлог века – учитељице Руженке Червенски сл. Био је то јединствени културно-историјски мозаик којим су аутори пројекта покушали да сагледају сва три региона Војводине – Бачку, Банат и Срем, где сваки има своју специфичност. Управо зато се пословична словачка посебност с правом сваке године представља на Словачким народним свечаностима. Била је то уједно и захвалност свима онима који су развијали и развијају словачку националну свест у овим срединама Војводине. Пројекат, у коме је учествовало око 90 учесника, подржали су Национални савет словачке националне мањине и Канцеларија за Словаке који живе у иностранству из словачке Братиславе.

Телевизија Војводина 2 емитовала је овај специјални програм у термину емисије на словачком језику ,,Добро вече, Војводино" у петак, 7. августа 2020. у трајању од 20.30 до 22.00 часова.

IMG 3321-min

 

 

100 година Удружења жена Ковачица

Дана 3. јула 2020. године у Ковачици је у просторима Галерије наивне уметности свечано обележена стогодишњица Удружења жена Ковачица. Присутне је поздравила председница удружења Зузана Јонашова. Поздравне говоре су имали и председница НССНМ Љибушка Лакатош, председник Матице словачке у Србији Јан Бртка, председник Скупштине општине Ковачице Златко Шимак, председник Месне заједнице Ковачица Адам Јонаш и свештенику Ковачици Мартин Бајза. Изложбу женских рукотворина и народне ношње, чији су поједини експонати чувани више од сто година, отворила је Ана Жолнајова Барцова, директорица ГНУ. Књижевница Марија Котвашова-Јонашова и Ањичка Халупова су говориле и пригоднестихове. Програм је музичким наступом обогатила женска певачка група при Удружењу жена Ковачица. На прослави јубилеја биле су присутне и чланице удружења жена из Падине, Хајдушице, Јаношика, Уздина и Дебељаче иако су била позвана сва словачка женска удружења из Војводине и Словачке Републике. Због епидемије проузроковане вирусом корона многа удружења нису учествовала.

Ово удружење је основано 4. јула 1920. године по узору на постојећа српска, хрватска и словеначка удружења са циљем да се активирају жене у јавном и социјалном раду и да постану активне суграђанке тадашње државе – КраљевинеСХС. Данас удружење броји око 50 чланова и његове активности данас су заиста разнолике. Чланице овог удружења не само да се ангажују и у другим културним и друштвеним догађајима, већ се и саме баве колекционарством и на тај начин обогаћују своју колекцију ношњи ретким експонатима, штедећи их на тај начин од заборава. Њихове разнолике активности укључује и организовање изложби, учешће на такмичењима рецитација у земљи и иностранству, као и учешће на радним или добротворним акцијама, предавањимаи слично.

Програм прославе стогодишњице Удружења жена за Ковачица из средстава Одбора за културу подржао је и Национални савет словачке националне мањине.

program-38.jpg

Strana 1 od 89
top