Tel/Fax
+381 21 422 989
nedelja, 24 jun 2018 00:00

25. Дечији фестивал фолклора у Кисачу

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
25. Дечији фестивал фолклора у Кисачу

Дана 24. јуна 2018. у Кисачу је одржан галаконцерт 25. Дечијег фестивала фолклора под називом ,,Zlatá brána“.

25-zlata-brana-jun 2018 002


Присутне је поздравио Павел Сурови, директор овог фестивала и Културног центра Кисач. У име Покрајкинске владе говорила је Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама a бираним речима се присутним обратила и амбасадорка Словачке Републике у Србији Дагмар Репчекова.

25-zlata-brana-jun 2018 003


Част да отвори фестивал је припала Здравку Јелушићу, председнику Скупштине Града Новог Сада. У оквиру галаконцерта су учествовали дечији фолклорни ансамбли из: Бингуле, Бачког Петровца, Луга, Војловице, Лалића, Ердевика, Гложана, Бољеваца, Ковачице, Старе Пазове, Падине, Пивница, Шида, Белог Блата, Кулпина, Новог Сада, Селенче, Кисача, као и гостујући ансамбли из Ловћенца, Челарева, Илока /Хрватске/, Тренчина и Братиславе /Словачке/.

25-zlata-brana-jun 2018 004


Њихово извођење је пратио жири у саставу: Ана Медвеђова, дипломирани етнолог, Оливера Попадић, музички педагог и Патрик Раго, дипломирани етнолог. Сценарио су написале и младе глумце – водитеље увежбале Татиана Клинкова и Милина Хрћанова.

25-zlata-brana-jun 2018 005


Прву награди и статуу Националног савета словачке националне мањине је осбојио ФА из Пивница, друга су била деца из Луга а трећи ансабл из Падине. Награде им је уручила председница Извршног већа НССНМ Катарина Мелегова Мелихова. Фестивал је организовао Културни центар Кисач под покровитељством Града Новог Сада.

Финансијски су га подржали и Канцеларија за Словаке у иностранству, Национални савет словачке националне мањине, Завод за културу војвођанских Словака и Аутономна Покрајина Војводина.

 

Pročitano 431 puta
top