Tel/Fax
+381 21 422 989

Odbor za kulturu

sreda, 08 septembar 2021 12:30

46. Дани Михала Бабинке

46. Дани Михала Бабинке

Дана 28. августа 2021. године у Падини, у оквиру дана овог насеља, у месној школи и у организацији Општинске библиотеке Ковачица – огранак у Падини, одржани су 46. Дани Михала Бабинке. Догађај, по коме се мештани овог села присећају на водећег словачког песника, књижевног критичара, преводиоца и новинара Михала Бабинке који је овде рођен. Бабинкино дело било је обимно и вишеструко и има почасно место у словачкој војвођанској књижевности. Организаторима овог догађаја је Бабинкино дело инспирација већ 46 година а овога пута централна тема сусрета било је савремено књижевно стваралаштво за децу. Књижевној публици представила се и прозаисткиња Марија Котвашова, ауторске песме читала је Ружена Краћицова а представљено је и дело за децу падинског песника Јана Валенте. Гости догађаја су били др Марина Шимак Спевак, др Зорослав Спевак и Владимир Валенћик, директор Словачког издавачког центра.

Михал Бабинка је рођен 25. августа 1927. године у Падини. Био је учитељ на више места, а касније је радио као уредник и новинар. Био је и књижевни критичар и главни уредник часописа ,,Нови живот“. Пред крај живота посветио се књижевном раду као слободни уметник. Шездесетих година прошлог века постао је пионир савременог песничког израза у словачкој војвођанској књижевности, а такође је дао значајан допринос модернизацији књижевности за децу. Национални савет је за ову манифестацију издвојио 30.000,00 динара.

 

Програм отварања Словачких народних свечаности 2021

Други викенд у августу у Бачком Петровцу традиционално је обележен празником војвођанских Словака у Србији – словачким народним свечаностима у организацији Националног савета словачке националне мањине, Општине Бачки Петровац и Матице словачке у Србији. Званични почетак свечаности био је програм отварања дана 13. августа 2021. године у сали Словачког војвођанског позоришта у директном телевизијском преносу РТ Војводине.

Уводни део припао је говорима домаћина и цењених гостију. У име Општине Бачки Петровац говорио је Јан Шуљан, заменик председника Скупштине општине Б. Петровац, у име НССНМ говорила је председница Љибушка Лакатош, у име Матице словачке у Србији говорио је председник Бранислав Куљик. Част да отвори по реду 59. Словачке народне свечаности припала је Игору Мировићу, председнику Покрајинске владе. Програм су својим присуством увеличала и два министра у Влади РС – Гордана Чомић и Радомир Ратко Дмитровић, као и амбасадор Словачке Републике у Београду Федор Росоха.

Након интонирања државних химни Србије и Словачке, настављен је сам програм отварања, обележен бројним годишњицама у 2021. години. Обележено је 100 година од рођења песника Паља Бохуша, 100 година од независности наше евангелистичке цркве, 250. годишњица образовања у Гложану, 100. годишњица рођења првоборца и уредника Јозефа Марчока Драгутина, 100. годишњица Централног удружења чехословачких жена и слично. У глумачком делу су учествовали Јана Руманова, рецитаторка из Старе Пазове, Мартина Бенкова и Зузана Тарноциова из Б. Петровца, Малвина Золњанова и Ана Чапељова из Селенче, Андреа Михаљова из Кисача, Јанко Коларик из Падине и Борис Фекете из Гложана. За комплетну музичку компоненту побринуо се Јурај Суђи као вођа комбинованих хорова КЗ ,,Звони“ и ,,Озвени“, такође вођа оркестра, певачких група из четири средине – Ковачице, Кисача, Старе Пазове и Петровца, дечије групе из Петровца и као солиста. У програму су учествовали и солисти Марија Турански и Мирослав Поњичан. Сценарио је резултат тимског рада Ане Хорватове, Светлуше Хлавачове и Јана Привизера, који је такође био и редитељ пројекта.

Осим НССНМ програм Словачких народних свечаности подржала је и Канцеларија за Словаке у иностранству.

 

IMG 6298

         

Концерт Камерног хора „Наде“

Након 10. семинара „Нова песма” за чланове камерних хорова у организацији Камерног хора „Надеу Пивницама је 20. јуна 2021. године одржан концерт камерних хорова. Такође га је финансијски подржао и Одбор за културу НССНМ а концеру је присуствовала и председница НССНМ Љибушка Лакатошова.

202402416 10208558746243940 3746778560995231681 n

 

65. Књижевно саветовање

   Дана 19. јуна 2021. године одржанo је 65. Књижевно саветовање, најстарија културна манифестација војвођанских Словака, у организацији Словачког издавачког центра и уз подршку Одбора за културу Националног савета словачке националне мањине у Свечаној сали Гимназије ,,Јан Колар у Бачком Петровцу. Овогодишњи прилози били су посвећени годишњицама писаца и истраживача: Паљо Сабо Бохуш (100. годишњица рођења), Даниел Пиксиадес (90), Михал Ђуга (70), Златко Бенка (70), Ана Макишова (60), Ладислав Чањи (60), Адам Светлик (60), Јан Салчак (60), Михал Бабијак (60) и Зузана Чижикова (50). Присутне је поздравила главна уредница ,,Новог живота Зденка Валентова-Белић, а говорила је и председница Одбора за културу НССНМ Анна Чапељова, као и директор СВЦ Владимир Валентик. Склупу је присуствовала и Анна Хорватова, потпредседница Матице словачке у Србији. Увод у догађај била је додела ауторских примерака најновијих издања књига СВЦ – Милану Коларском, Мирославу Алексићу и Зденки Валентовој Белић, које им је уручио директор СВЦ Владимир Валентик. У другом делу саветовања традиционална награда часописа за уметност и културу ,,Нови живот за 2020. годину додељена је Михалу Бабијаку за његов есеј објављен у овом часопису бр. 5-6, 2020. Комисија за доделу ове награде радила у саставу: Марта Павчокова, Ана Фунтикова и Катарина Пуцовска. Михал Бабијак, који живи и ради у Словачкој, био је спречен да дође на саветовање, те се захвалио путем видео-снимка.

 

Панел дискусија ,,Позориште у доба Короне“

Дана 28. априла 2021. у позоришној сали СКУД-а ,,Херој Јанко Чмелик“ у Старој Пазови одржана је панел дискусија под називом ,,Позориште у доба Короне“. Организовали су је: Завод за културу војвођанских Словака, Национални савет словачке националне мањине и СКУД-а ,,Херој Јанко Чмелик“ у Старој Пазови. Присуствовали су и представници словачких аматерских позоришта, удружења и школа, односно сви они који се активно баве позориштем или су заинтересовани за овај сегмент културе. Похвално је што су били присутни и у дискусији учествовали представници чак десетак словачких војвођанских средина – Бингуле, Бољеваца, Ковачице, Јаношика, Кисача, Новог Сада, Старе Пазове, Кулпина, Пивница, Гложана и Бачког Петровца – из Словачког војвођанског позоришта. Присутне је поздравила Ана Чапељова, председница Одбора за културу НССНМ, такође директор ЗКВС Владимир Францисти, а учествовала је и председница НССНМ Љибушка Лакатош. Теми овог догађаја се посветио дугогодишњи позоришни уметник из Старе Пазове Александар Бако а модератор је био Ладислав Чањи из ЗКВС.

Александар Бако предложио је неколико модела за организацију овогодишњих позоришних смотри – дечије ,,3џЂ“ и за одрасле – ,,Позоришне ловорике“. Од понуђених опција, класични модел организације смотри се у дискусији искристалисао као најприхватљивији, односно није порджана онлајн организација ових смотри – фестивала. Када је реч о терминима смотри такође се показао као најодговарајући јесењи термин, са вероватноћом да ће се обе смотре одржати заједно. Говорило се о значају образовања наших редитеља и глумаца, о помоћи стручњака и о посетама мањим срединама, о удруживању неколико позоришта, јер у појединим срединама недостаје глумаца, такође о трајном решењу финансијске подршке за аматерска позоришта, о такмичењима у писању оригиналних позоришних текстова за децу и одрасле, које ће ускоро објавити НССНМ и било је још много сличних креативних и подстицајних ствари. Једном речју, проистакло је много инспиративних идеја и, пре свега, са овог догађаја је послат сигнал да ће се позориште и даље одржавати и у периоду короне.

 

IMG 20210428 165845 resized 20210429 022201967-min

IMG 20210428 172152 BURST001 COVER resized 20210429 022254435

IMG 8698-min

илустрациона фотографија са фестивала из 2019. године

  

 

Дана 23. фебруара 2021. године у НССНМ у Новом Саду одржан је први овогодишњи припремни састанак у сусрет 40. фестивалу словачке забавне музике ,,Златни кључ", којим је председавала Ана Чапељова, председница Одбора за културу НССНМ. На састанку су учествовали углавном поједини музички стручњаци из редова наше мањине, који су се у неформалном разговору са представницима Завода за културу војвођанских Словака и НССНМ фестивалу посветили са организационе тачке гледишта и посебно су се осврнули на могућности његове реализације. Дотакли су се и прошлогодишње ретроспективе фестивала, која је припремљена и емитована у сарадњи са словачком редакцијом Радио-телевизије Војводина. Иако је фестивал заказан за октобар 2021. године, присутни су се сложили да треба расписати конкурс за нове композиције, што је у надлежности Завода за културу војбођанских Словака. Тако да је прецизиран и рок за слање песама на адресу ЗКВС у периоду од 1. марта до 1. јуна 2021. године а конкурс ће бити објављен на веб страници завода. Присутни су говорили о разним варијантама фестивала. Нагласили су потребу да се композиције пре свега сниме, јер примарни задатак овог фестивала је управо стварање нових ауторских композиција. У супротном од фестивала не би остало ни трага. У случају реализације фестивала у традиционалном јесењем термину, било је речи и о могућности концерта са извођењем оркестра уживо, као и о другим бројним техничким питањима и о координацији фестивала. Следећи састанак ће се одржати кад буде било могуће да се изради финансијски план, како би се сагледале стварне могућности одржавања фестивала и како би све могло да се конкретније планира. На следећем састанку биће такође прецизиран и састав организационо-управног савета фестивала итд.

 

Strana 1 od 92
top