Tel/Fax
+381 21 422 989
ponedeljak, 07 septembar 2020 07:16

Schôdza Výboru pre informovanie Koordinácie národnostných rád národnostných menšín

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Schôdza Výboru pre informovanie Koordinácie národnostných rád národnostných menšín

Због актуелних проблема у Радио-телевизији Војводина, а на иницијативу више националних савета националних мањина, је 2. септембра 2020. год. у просторијама Русинског културног центра у Новом Саду одржана седница Одбора за информисање при Координацији националних савета с једном тачком дневног реда: Смањење стечених права по питању функционисања редакција на језицима националних мањина на РТВ Војводина. Седницом је председавао Стефан Стојков, председник Координације и председник Националног савета бугарске националне мањине. Учествовали су представници 16 националних савета, испред Националног савета словачке националне мањине председница НССНМ, Љибушка Лакатош, председница Одбора за информисање НССНМ, Ана Хорватова и координаторка Odbora за информисање НССНМ, Лидија Дамијан. На седници су учествовали и представници РТВ Војводина - главни и одговорни уредник другог програма Телевизије, Мирко Кањух, гл. и одг. уредник трећег програма Радија, Војин Поповић, као и помоћница гл. и одг. уредника трећег програма Радија, Златица Њаради.

Након исцрпне анализе тренутног стања у РТВ Војводина коју је изнео Мирко Кањух, до којег је дошло принудним смањењем броја запослених – ангажованих преко агенције за запошљавање, присутни су се сложили да се руководство РТВ труди да тај удар отпуштања ублажи, али да свакако на дуже стазе прети опасност од урушавања квалитета и обима програма. Такође, изражена је бојазан од неповратног одлива новинарског кадра који се и иначе у редовима националних мањина тешко проналази.

Након дискусије, присутни су се сложили да се хитно затражи пријем делегације Одбора за информисање при Координацији националних савета код премијерке Ане Брнабић, која је и председница Републичког савета за националне мањине, ради решавања два горућа питања:

1.враћање одузетих средстава Радио-телевизији Војводина у висини од 201 милион динара у што краћем року

2.проналажење начина да Комисија за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање при Влади Републике Србије убудуће по аутоматизму даје сагласност за попуњавање упражњених радних места насталих природним одливом у РТВ Војводина.

2_koordinacia_02092020.jpg

Pročitano 1110 puta
top