Tel/Fax
+381 21 422 989

NSSNM

Подршка ученицима три средње школе

Средином новембра текуће године настављено је потписивање уговора, односно реализација једнократне подршке ученицима првих разреда у вредности од 7 хиљада динаракоји су се уписали у средње школе односно гимназије са словачким наставним језиком. То је стимулативна иницијатива Одбора за образовање Националног савета словачке националне мањине, којој су се придружили и Одбор за информисање и Одбор за службену употребу језика и писма. Снимак потписивања ученикасредње медицинске школе у оделењу са наставом на словачком језику.  

unnamed

unnamed 3

ПPЕДСЕДНИЦА  НССНМ ЉИБУШКА ЛАКАТОШ ПОСЕТИЛА ОПШТИНУ ПЛАНДИШТЕ

У настојању да посети све општине у којима живе Словаци, председавајућа Националним саветом НССНМЉибушка Лакатош посетила је у четвртак, 29. октобра, општину Пландиште, где се састала са замеником председника Душаном Ћурчићем и стручним сарадником задуженим за информисање Родике Грујеске. У делегацији НССНМ-а били су и секретар НССНМ-а Мариа Поптешин и председавајући МОМС-а Хајдушица Владимир Хуђец.

Душан Ћурчић је пре свега изразио задовољство што се овај састанак одржао и изјавио да су Словаци у овом селу равноправни грађани који имају своја удружења, са којима локална самоуправа има добру сарадњу и финансијски подржава њихов рад. Чак је и председник МЗ Хајдушица Словак. Изразио је наду да ће и даље радити на томе како побољшати живот не само Словака, већ и свих грађана ове заједнице.

Честитајући на избору на место заменика председника, председница је нагласила да је након избора на то место, поставила себи задатак да посети свe општине у којима живе Словаци и, сходно томе, посетила је Пландишту.

„Нисам дошла да критикујем, јер сам из разговора са Словацима, који живе у вашој општини сазнала да помажете словачким удружењима - Матици словачкој, културно-уметничком друштву, удружењу жена, Евангеличкој цркви, што ми је јако драго. То је за нас веома важно, јер сва та удружења имају за циљ очување наше културе и традиције, само што је, осим ентузијазма, потребан и новац за спровођење појединачних пројеката. Хвала вам на томе и верујем да ће тако бити и убудуће “, рекла је Л. Лакатош.

У разговору се такође покренуло питање инфраструктуре у Хајдушици, која је, према Владимиру Хуђецу, у последње време била превише запостављена. Посебно је нагласио завршетак канализације и асфалтирање путева који су у јако лошем стању.

Потпредседник општине Пландиште сложио се са изјавом да се мало улаже у инфраструктуру у Хајдушици и рекао да је то делимично криво бивше руководство Месне заједнице Хајдушица, које је лоше радило, али делом и извршење буџета.

„Међутим, ситуација се поправља, па ових дана радимо на реконструкцији чворова у водоводној мрежи, а у новембру ће бити асфалтиране две најкритичније улице у Хајдушици, Војвођанска и Гаврила Принципа. Слажем се да и канализациони систем треба довршити, тим више што његово одржавање представља велико оптерећење за локалну самоуправу. Очигледно је потребно то ставити у законске оквире, а затим почети сакупљати наплату за пречишћавање и тако растеретити општину.“, каже Ћурчић.

Љибушка Лакатош искористила је ову прилику да својим домаћинима скрене пажњу на то да их Закон о националним саветима националних мањинаобавезује да у складу са својим могућностима финансирају рад националног савета те мањине, чији језик је у службеној употреби у њиховој општини. Истовремено је подсетила да ће се средства најчешће индиректно враћати општини, тако да ће и на тај начин подржати рад словачких удружења.

На крају срдачног састанка, његови учесници су изразили наду да ће се сарадња наставити. Истовремено, Љибушка Лакатош позвала је своје домаћине да буду њени гости у НССНМ у Новом Саду.

Споразум о међудржавној срадњи

Организације Словаку у Србији, Мађарској и Румунији су 24. октобра 2020. године подписали споразум о сарадњи на 19 заједничких пројеката из области образовања и културе за 2021. годину. За НССНM је на електронској седници учествовала Светлана Золњан и Јанко Хавран. 

Радни састанак представника Словака из Бингуле, Ердевика и Шида са председницом НССНМ

Малобројни су, али свест о словачкој припадности је висока

 

Jединство и сарадња могу учинити много. У то смо се могли уверити у петак, 9. октобра, за кад је делегација словачких културно-уметничких друштава и матице сремских Словака имала заказан састанак са председницом Националног савета словачке националне мањине, Љибушком Лакатош.

            Докле год постоје освешћени Словаци у словачким срединама, Словаци неће нестати. Потврдили су то и активисти у области културе Милко Хорват, председник Словачког културно-уметничког друштва „Милан Растислав Штефаник“, Милко Руман, подпредседник друштва из Бингуле, Блаженка Ђјерчан, новинарка из Шида, као и Руженка Ђурикова, професорка словачког језика и активисткиња друштва из Ердевика.

            Посета је организована ради договора о томе да Национални савет финансијски помогне поправку крова на згради културно-уметничког друштва у Бингули који је у дерутном стању. Оно што је вредно хвале везано за ову средину је јака међусобна подршка и солидарност, као и узајамна сарадња. Она се показала и пре две године, када су се међусобно договорили да се изврши реконструкција просторија културно-уметничког друштва у Ердевику. Сада је као преко потребна изабрана реконструкција крова на згради KУД-а у Бингули, тако да ће сав добијени новац бити усмерен на ове радове. Председница НССНМ, Љ. Лакатош, са задовољством је обећала да помоћ неће изостати, биће успостављен контакт са председником Општине Шид, Зораном Семеновићем, пошто је и локална самоуправа показала вољу да пружи помоћ. У сваком случају, активисти су начинили исправан корак кад су се обратили председници Лакатош, јер су тако скренули пажњу на себе, а НССНМ ће радо помоћи.

            Упркос томе што су многи њихови суграђани одлучили да своју срећу потраже ван граница наше земље, исељењем у Словачку, они најупорнији и најоданији су остали и стало им је да се књижевни словачки језик очува. РТВ Kоперникус емитује програм и на словачком језику, за шта се стара управо Блаженка Ђјерчан. Проблем јесте настава на словачком језику, јер наши Словаци уписују децу у одељења са српским наставним језиком, да би им, кажу, било лакше касније, јер „словачки ће научити и код куће“. Међутим, докле год не одбацимо овакво размишљање, oдељења са словачким наставним језиком биће све мање, а ми нећемо искористити ни она права која су нам Уставом загарантована.

 

                                                                                                                        Ана Хорватова

REAGOVANIE PREDSEDNÍČKY NRSNM LIBUŠKY LAKATOŠOVEJ NA VYSIELANIE V RANNOM PROGRAME RTV VOJVODINA

(Ne)vedomé útoky na slovenskosť a Slovákov

Pre tých nezasvätených, ktorých je asi medzi príslušníkmi slovenskej národnostnej menšiny málo, tiež medzi staroosadníkmi Vojvodiny, alebo ich ani niet, Zuzana je slovenské vlastné meno. Príslušníčok mena Zuzana je síce čoraz menej, zato ale naše mamy a starké sa ešte hrdili týmto menom. Z etymologického hľadiska sa dozvedáme, že má hebrejský pôvod a v preklade znamená ľalia, lotos.

Prekvapuje však skutočnosť, že sa v Rannom programe Rádio-televízie Vojvodina, ktorý má inak veľkú sledovateľnosť na území národnostne pestrej multikultúrnej, multikonfesionálnej Vojvodiny, ktorá sa všetkými týmito atribútmi nesmierne hrdí, do éteru dostalo urážlivé a znehodnocujúce pomenovanie slovenských poctivých žien práve týmto menom. Zuzana alebo v deminutíve Zuzka, Zuzička..., je slovenské meno a nie urážlivé pomenovanie poctivých slovenských žien, ktoré si svoj rodinný rozpočet dopĺňajú pracujúc v iných domácnostiach a stotožňujúc ich so slúžkami u pánov! A ak aj niekedy bolo výsmešné oslovenie pre príslušníčky slovenskej národnostnej menšiny, bolo to zo strany takých, ktorým prekážala poctivosť, krása a vnútorná krása a pracovitosť Sloveniek.

Totižto v Rannom programe odvysielanom 24. júla niečo po ôsmej hodine sa zneužil, znehodnotil i potupil význam mena Zuzka a tým i Sloveniek, pridajúc mu hanoblivý nádych, ponižujúci, menejcenný. Ak aj sú osoby, ktoré vykonávajú domáce práce, a to poctivo, za úhradu, v žiadnom prípade nie sú „Zuske“, alebo ako sa o tom zmienili novinári: „Ak sú muži, pravdepodobne sú Zusci,“ ale pracovité ženy, ktoré nebežia od žiadnej poctivej práce.

Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny ako najvyššie zastupiteľstvo vojvodinských Slovákov, ktorých predkovia sa na tieto priestranstvá prisťahovali až pred 275 rokmi a ktorí inú domovskú krajinu nemajú, iba Republiku Srbsko, v ktorej sú lojálnymi občanmi, najostrejšie odsudzuje urážlivé a nedôstojné prezentovanie predstaviteliek slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku v RTV Vojvodina. Prestavuje to flagrantné zneužívanie ľudskej dôstojnosti zo strany médií. Je to v priamom protirečení s ich záväzkom, aby prostredníctvom svojich programov šírili povedomie o multinárodnom spolunažívaní, uctievaní, prezentovaní kultúrnych bohatstiev, obyčají, zvykov a tradícií národností žijúcich na území Vojvodiny, a nie diskrimináciu na úrovni rodovej rovnosti, národnostnej príslušnosti, či potupovanie identity, vytvárajúc predsudky a stereotypy o Slovenkách.

Akože reportáž o „Zuskách“ bola odvysielaná na RTV Vojvodina v priamom vysielaní zo Starej Pazovy o dvoch poctivých Slovenkách, ktoré si poctivou prácou zveľaďujú rodinný rozpočet a ktoré „novinár“ zo Starej Pazovy Slobodan Stanković a moderátorky Ranného programu Teodora Čelebićová a Teodora Milinkovićová zosmiešnili, prezentujúc ich v pejoratívnom znení. K tomu cez celý príspevok znejú znehodnocujúce, urážlivé výpovede, podporujúce stereotypy z hľadiska rodového a národnostného aspektu. Najmenej, čo by mali spomenutí „páni novinári“, ktorým sú zrejme neznáme pomery vo vlastnom prostredí, ako i význam multinárodnosti Vojvodiny, Slovákov a iných národnostných menšín na týchto priestranstvách zo slušnosti urobiť – mali by sa verejne ospravedlniť za zosmiešňujúci príspevok, a to všetci traja, ktorí si dovolili zneužiť prácu poctivých žien – Slobodan Stanković, Teodora Čelebićová a Teodora Milinkovićová. Aspoň to. A to by bolo ľudsky z ich strany.

Predsedníčka NRSNM Libuška Lakatošová ohľadom tejto súvislosti vyjadruje nesmierne rozčarovanie, poukazujúc predovšetkým na neprípustnosť diskriminácie predstavovania žien a príslušníčok slovenskej národnostnej menšiny: − Ako predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny a ako Slovenka som veľmi zhrozená vysielaním v RTV Vojvodina v Rannom programe, kde boli 24. júla prezentované stereotypy, neprípustné propagovanie diskriminačného prezentovania žien, predstaviteliek tentoraz slovenskej národnostnej menšiny. Preto vyzývam médiá, aby si uctievali zákonné predpisy a profesionálne štandardy a generálne prispeli k pokroku žien, nevynímajúc ani príslušníčky národnostných menšín, k tomu ani slovenskej národnostnej menšiny. Médiá v Srbsku, a tým viac vojvodinské, mali by vo svojej redakčnej politike propagovať rodovú rovnosť, rovnaké možnosti a partnerské vzťahy medzi ženami a mužmi, tak vo sfére politickej, ako i v oblasti osobných stanovísk a správania, s cieľom aj naďalej a vo väčšej miere rozvíjať duch tolerancie a medzikultúrneho dialógu, vzájomného uctievania, porozumenia a spolupráce medzi všetkými občanmi, bez ohľadu na ich národnostnú, etnickú, kultúrnu, náboženskú identitu, a na základe Ústavy Republiky Srbsko, z ktorej vlastne všetko uvedené aj vyplýva.

Takýmito mediálnymi obsahmi, ktoré majú znehodnocujúci prístup voči ženám a príslušníčkam národnostných menšín, priamo sa narúša ústavná povinnosť všetkých nás, aby sme si uctievali a ochránili ľudskú dôstojnosť, ktorá je neodôvodnená; priamo sa narúša ustanovenie zákona o ochrane práv a slobôd národnostných menšín, v ktorom sa zakazuje každý tvar diskriminácie na národnostnej, náboženskej, etnickej, rodovej, jazykovej a každej inej základni. Porušuje sa aj zákon o verejnom informovaní, ako i zákon o zákaze diskriminácie, ktorým sa zakazuje znehodnocovanie, ktorého cieľom je degradovať dôstojnosť osôb alebo skupiny príslušníkov menšiny na základe ich inakosti.

Vyjadrujem poľutovanie nad takýmto počinom, keďže sme s Rádio-televíziou Vojvodina vždy mali korektné vzťahy, až vysoko profesionálne, čo za niekoľko minút mohli neinformovaní a nezasvätení novinári Ranného programu Slobodan Stanković, Teodora Čelebićová a Teodora Milinkovićová narušiť. V mene Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny, vo svojom osobnom mene a v mene celej slovenskej komunity do budúcna mám nádej, že sa takéto praktiky nezopakujú, že si novinári vopred overia význam slov a pred odoslaním príspevku do éteru naštudujú témy, ktorými budú informovať verejnosť. V mene dobrej spolupráce žiadam verejné ospravedlnenie osôb, ktoré seba nazývajú novinármi, a to Slobodana Stankovića, Teodory Čelebićovej a Teodory Milinkovićovej. Je to v prospech dobrej spolupráce RTV Vojvodina a Národnostnej rady a na zachovanie dobrých medziľudských, medzi národnostných a medzikolegiálnych vzťahov.        

Anna Horvátová

Do pozornosti príslušníkom slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku

aj keď sa, žiaľ, z objektívnych dôvodov, za ktorými stojí pandémia spôsobená vírusom Covid-19, tohtoročné Slovenské národné slávnosti neuskutočnia, Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v spolupráci so Slovenskou redakciou RT Vojvodiny nakrútila špeciálne vysielanie náplňou ktorého budú Slovenské národné slávnosti a ich význam pre naše menšinové spoločenstvo.

IMG 3281-min

Program vysielania je zameraný na okrúhle jubileá našich jednotlivých kultúrnych združení a spolkov – 100 rokov SKC Pavla Jozefa Šafárika v Novom Sade, 100 rokov Ženského spolku Kovačica, 250. výročie Starej Pazovy, 230. výročie Pivnice, storočnicu ročenky Národný kalendár, výročia celomenšinových podujatí, akými sú Folklórny festival Tancuj, tancuj... a Festival slovenskej populárnej hudby Zlatý kľúč ako i spomienky účastníčky Slovenských národných slávností v 50. rokoch minulého storočia pani učiteľky na dôchodku Ruženky Červenskej a pod. Bude to svojrázna kultúrno-historická mozaika, ktorou vás autori a aktéri zavedú do všetkých troch vojvodinských regiónov – Báčky, Banátu a Sriemu, kde každý má svoj špecifický výrazový kolorit. Veď aj preto je právom a každoročne na Slovenských národných slávnostiach prezentovaná ta naša príslovečná slovenská jedinečnosť. Bude to vďakyvzdanie všetkým tým, ktorí rozvíjali a rozvíjajú slovenské národné povedomie na našich priestoroch. Projekt, v ktorom sa zúčastnilo 83 účastníkov, podporili Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Televízia Vojvodina 2 tento špeciálny program odvysiela v termíne relácie Dobrý večer, Vojvodina v piatok 7. augusta 2020 v čase od 20.30 do 22.00.

116435921 2746300548937915 3955482625457480690 n

Strana 1 od 31
top