Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: ponedeljak, 25 januar 2021

sajt 2

 

          Дана 22. јануара 2021. године у Националном савету словачке националне мањине у Новом Саду одржан је трећи састанак Одбора за културу НССНМ. Састанком је председавала председница одбора Ана Чапељова а присуствовали су и председница НССНМ Љибушка Лакатош, потпредседник НССНМ Павел Сурови као и члан Извршног одбора НССНМ задужен за културу Јан Макан. Присутни су били следећи чланови одбора: потпредседница одбора Мирушка Кочиш, као и Катарина Калмар, Борис Бабик, Даница Врбова, Јарослав Мудри, Јан Томаш, Ана Золнај, Тијана Фаркаш и Мирослав Брна. На седници су у оквиру посебних тачака дневног реда били усвојени записници са другог редовног и првог и другог електронског састанка Одбора за културу НССНМ, такође Извештај о раду Одбора за културу за 2020. годину. Одобрен је и предлог Плана и програма рада Одбора за културу НССНМ за 2021. годину који треба да се усвоји на следећем састанку НССНМ.

 

sajt 1

Objavljeno uOdbor za kulturu

IMG 20210121 175406-min 1

 

Заседање Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ одржан је у четвртак 21. јануара 2021. године.  На дневном реду је било 6 тачака. Састанком је председавао председник Владимир Францисти, заједно са координаторком одбора и правницом Националног савета словачке националне мањине Маријом Поптешин. Председавајућа Националног савета словачке националне мањине Либушка Лакатош такође је била присутна на састанку, поздравила чланове одбора и учествовала у раду састанка. Одобрење записника, дневног реда, нацрта годишњег извештаја ВУПЈП за 2020. годину, нацрта индикативног плана рада и финансијског плана за 2021. годину једногласно су одобрили чланови одбора.

Дебата је покренута око ставке Информације о потреби превођења имена насељених градова и села у општинама у којима је словачки језик у службеној употреби како би се донела одлука о именима градова и села. Наиме, Покрајински секретаријат за прописе, управу и националне мањине - националне заједнице - послао је допис НССНМ о могућности навођења имена на словачком језику на таблама поред путева са именима градова и села. Било је предлога да се оснује комисија која ће се бавити овим питањем, с обзиром да нам је омогућено  да  се имена градова и насељених места наведу и на нашем  матерњем језику, да се договоре са стручњацима за језик са Филозофског Факултета и да заједнички утврде словачка имена за локалитете. На словачком би имена требало да се дају у оним локалним самоуправама у којима је словачки језик и писмо у службеној употреби.

План за текућу годину укључује: финансијску подршку за стварање услова за аматерске активности, подршку активностима омладине и других удружења, сарадњу са словачким представницима савета за међународне односе, подршку састанку младих СЕАВЦ, такође Централни архив СЕАВЦ, дигитализацију црквених регистара, координација у попису становништва у Републици Србији, подршка комисијама за родну равноправност и словачке стандарде у одбору, активности на подршци службеној употреби језика и писма словачке националне мањине, развој међуетничке сарадње и подршка упису ученика у словачке средње школе.

 

 

 

IMG 20210121 171629-min 1

top