Tel/Fax
+381 21 422 989
ponedeljak, 30 novembar 2015 00:00

Predstavnici Delegacije Europe u NSSNM

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Predstavnici Delegacije Europe u NSSNM

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine su dana 30. novembra 2015. godine posetili šef političke sekcije Luka Biankoni i savetnica za ljudska i manjinska prava pri Delegaciji Gordana Arackić Nikolić.

Na sastanku su bili prisutni Juraj Červenak, potpredsednik NSSNM, Katarina Melegova Melihova, predsednica Izvršnog veća NSSNM, ali i predsednik Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Slaven Bačić i predstavnik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Atila Babi.

Luka Biankoni je bio zainteresovan pre svega za participaciju nacionalnih saveta u pripremi Akcionog plana – poglavlja 23, koje se odnosi na sudstvo, osnovna prava i borbu protiv korupcije.

Predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina su goste informisali da su nacionalni saveti uključeni u izradu ovog strateškog dokumenta, ali ne od početka njegove pripreme a izmene i dopune dogovorene u okviru Koordinacije nacionalnih saveta ne nailaze uvek na razumevanje nadležnih orgna.

Luka Biankoni se posebno zanimao za slučajeve pritisaka na članove NSSNM i pokušaje da se nedemokratskim sredstvima izmene rezultati izbora, odnosno da se smeni sadašnja predsednica Ana Tomanova-Makanova.

Biankoni je izrazio veliko uznemirenje ovim događanjima i naglasio, da je Delegacija Evrope u Srbiji do sada imala veoma dobru saradnju sa Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine i da će o svemu veoma detaljno informisati šefa Delegacije Majkla Devenporta.

Pročitano 1158 puta
top