Tel/Fax
+381 21 422 989

NSSNM

Решавање проблема мањина кроз дијалог и у духу толеранције

Дана 31. марта 2021. у Београду је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала седницом Савета за националне мањине, на којој је било речи о активностима у области унапређења положаја националних мањина у Србији и на којој је поднет извештај о спровођењу Акционог плана о националним мањинама.

Брнабић је истакла да формирање новог министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, на чијем је челу Гордана Чомић, представља снажан сигнал и показује став Владе Србије о значају унапређења права мањина. Она је оценила да је рад Савета веома важан јер омогућава да се кроз координацију и дијалог решавају проблеми и побољшава положај мањина. Премијерка је нагласила да упркос тешком периоду изазваном пандемијом COVID-19, средства за финансирање националних савета мањина нису умањивана, што представља још једну потврду да се положају и правима мањина придаје велики значај. Брнабић је уједно упутила позив представницима националних мањина да у својим срединама раде на промовисању вакцинације, како бисмо што пре постигли колективни имунитет.

167591270 10208321767799627 5434132891841687279 n

 

Министарка Чомић је рекла да је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог посвећено решавању свих проблема мањина кроз  дијалог и јачање међусобног поверења у духу толеранције, што ће допринети развоју друштва у целини.

На данашњој седници одлучено је да приоритет у унапређењу положаја националних мањина има област образовања и културе. Наглашено је да Буџетски фонд за националне мањине за ову годину износи 30 милиона динара, а средства ће бити уложена у образовање као приоритетну област у 2021. години, као и за финансирање програма и пројеката од значаја за националне мањине.

Присутни на овој седници су обавештени да је због развоја ситуације са пандемијом попис становништва померен на 2022. годину.

Седници су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министарка правде Маја Поповић и председница НССНМ Љибушка Лакатош.

 

 167816651 10208321766719600 6584414797731590069 n

 

Конференција за штампу у НССНМ

Дана 30. марта 2021. одржана је конференција за штампу у НССНМ у Новом Саду на којој су присуствовали: председница НССНМ Љибушка Лакатош, потпредседник НССНМ Златко Шимак, чланица ИО НССНМ и координаторка за образовање Светлана Золњан и председник ОЗО НССНМ Јанко Коларик. Конференција је била посвећена сарадњи НССНМ са Канцеларијом за Словаке у дијаспори , посети руководства ове Канцеларије почетком априла, када би требао да се потпише и уговор везан за изградњу словачког центра у Новом Саду. Такође је било речи о исправама за иностране Словаке, упис првака у школе са словачким наставним језиком и отварање конкурса за владину стипендију Републике Словеније за иностране студенте у Словачкој. Више информација о стипендијама на: www.vladnestipendia.sk

DSC 0929-min

Са онлајн састанка Координације националних савета

У уторак, 30. марта 2021. године, одржан је онлајн састанак Координације националних савета националних мањина, којим је председавао Македонски национални савет. Тема састанка је био актуелни попис становништва у нашој држави. На састанку је учествовала и председница НССНМ Љибушка Лакатош.

Електронски састанак са представницама ОЕБС-а Милицом Родић и Зузаном Павликовом одржан је 19. марта. Координатор за образовање Светлана Золњан говорила је на тему образовања а Марија Поптешин, секретарка и координатор за службену употребу језика и писма, говорила је о предтојећем попису становништва.

 

 

У Покрајинској влади уручени уговори о додели средстава за 2021. годину

Дана 18.03.2021. у Покрајинској влади у Новом Саду представницима националних савета националних мањина свечано су уручени уговори о додели средстава. За реализацију годишњих активности 17 националних савета, који имају регистровано седиште на територији АП Војводине, из покрајинског буџета издвојено је 61,6 милиона динара. Уручио их је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Жолт Сакалаш. Додељена новчана средства намењена су за суфинансирање редовне делатности и сталних трошкова националних савета, а исплаћиваће се квартално, у четири једнака дела до краја 2021. године. У име НССНМ уговор је потписала председница НССНМ Љибушка Лакатош.

IMG 20210319 102020-min

 

 

 

Пројекaт ,,Играјмо се заједно“

Током децембра 2020. Национални савет словачке националне мањине уз подршку Канцеларије за Словаке удијаспори је спровео пројекат под називом ,,Играјмо се заједнокао доприноспобољшању наставе и подизања свести о националној пропадности у вртићима са словачким наставним језиком у Србији. Циљ пројекта био је да се обезбеде игралишта и реквизити за игралишта – тобогани, љуљашке, трамполине и сличниреквизити у девет вртића. У Падини, Ковачици, Старој Пазови, Кисачу, Селенчи, Лалићу, Гложану, Војловици и Бачком Петровцу, где 200 малишана учи на свом матерњем – словачком језику.

IHRISKO

 

Обезбеђивање овако квалитетних, репрезентативних и модерних игралишта и реквизита у овим вртићима подржава образовни процес наставе у словачким групама у вртићима у срединама у којима живи значајан број Словака у Србији. То је такође један од подстицаја за подршку отварању словачких група у вртићима и у будућности. Истовременоове играчке треба да подржавају дух толеранције већинског и мањинског словачког становништваса циљем да се очува језички и културни идентитет у словачком окружењу у Србији.

TRAPOLINA

 

Strana 1 od 34
top