Tel/Fax
+381 21 422 989

Odbor za informisanje

sreda, 01 septembar 2021 12:12

НОВИНАРСКИ СУСРЕТИ 2021.

НОВИНАРСКИ СУСРЕТИ 2021.

Одбор за информисање Националног савета словачке националне мањине је у оквиру 59. словачких народних свечаности и ове године организовао традиционалне Новинарске сусрете. Овај догађај се одиграо у суботу, 14.8.2021. године у великој сали Словачког војвођанског позоришта у Бачком Петровцу.

          Ове године сусрети су били посвећени следећим медијима и јубилејима које обележавају: омладинском часопису “Взлет” за допринос у области информисања младих људи – припадника словачке националне мањине у Србији за 50. годишњицу оснивања, Радију Ковачица за допринос у области информисања припадника словачке националне мањине у Србији и његовој 50. годишњици, као и Телевизији Општине Ковачица за допринос у области информисања припадника словачке националне мањине у Србији поводом 20. годишњице рада.

          Госте је поздравила председница Одбора за информисање НССНМ, Ана Хорватова, која је и водила програм. Присутнима се обратила и председница НССНМ, Љибушка Лакатошова.

          У оквиру централног дела програма Мирослава Ожватова и Андреа Михаљова су прочитале текстове о медијима које обележавају јубилеје: текст Јасмине Пањикове, одговорне уреднице часописа „Взлет“, под називом „50-годишњи, а још увек млад“, и текст Олинке Глозикове-Јонашове о Радио-телевизији Ковачица.

          У завршном делу програма председница НССНМ Љибушка Лакатошова уручила је плакете Националног савета словачке националне мањине представницама награђених медија – Милани Арњашовој, директорки Новинско–издавачке установе „Хлас људу“, Ани Суханековој, одговорној уредници Радија Ковачица и Татиани Бовђишовој, уредници РТВ Општине Ковачица.

У оквиру музичког дела програма наступила је женска певачка група из Старе Пазове и народни оркестар „Калапоши“ из Селенче.

 IMG 6392-min

IMG 6391-min

Састанак Одбора за информисање

 

              У уторак, 19. јануара 2021. године, у просторијама националног савета заседао је Одбор за информисање НССНМ. Председавала је Ана Хорват, председница одбора, а састанку је присуствовала и председница НССНМ, Љибушка Лакатош, као и члан Извршног одбора НССНМ задужен за област информисања, Златко Ленхарт. Одбор је анализирао прошлогодишње активности и усвојио извештај о раду у 2020. години, а затим се бавио планом и програмом активности за ову годину, чији је предлог такође усвојио. Чланови одбора су информисани да је национални савет код Kанцеларије за Словаке у дијаспори ове године конкурисао, између осталих, са осам пројеката из области информисања.

 

            Тема састанка била је и оставка чланице одбора, Ањичке Халупове, поднета из личних разлога, као и предлог за новог члана, о чему ће коначну одлуку донети Национални савет словачке националне мањине.

 

 

 

Подршка Редакцији програма на словачком језику Радија Нови Сад

Председница Националног савета словачке националне мањине, Љибушка Лакатош, је у уторак 29. септембра 2020. године у просторијама НССНМ представнику Редакције програма на словачком језику Радија Нови Сад, Растиславу Зорњану, уручила два професионална снимача звука. Наиме, како се Јавни медијски сервис Радио-телевизија Војводине нашао у тешкој финансијској ситуацији због умањених буџетских средстава намењених за ову годину, НССНМ ће до краја ове године пружити одређену финансијску помоћ редакцијама на словачком језику Радија и Телевизије, како би се овај период премостио. Део ове помоћи јесте и помоћ у најосновнијим техничким средствима за рад радијских новинара у виду диктафона који су предати редакцији на коришћење на неодређено време.

nahravacky fotka 2-min

Schôdza Výboru pre informovanie Koordinácie národnostných rád národnostných menšín

Због актуелних проблема у Радио-телевизији Војводина, а на иницијативу више националних савета националних мањина, је 2. септембра 2020. год. у просторијама Русинског културног центра у Новом Саду одржана седница Одбора за информисање при Координацији националних савета с једном тачком дневног реда: Смањење стечених права по питању функционисања редакција на језицима националних мањина на РТВ Војводина. Седницом је председавао Стефан Стојков, председник Координације и председник Националног савета бугарске националне мањине. Учествовали су представници 16 националних савета, испред Националног савета словачке националне мањине председница НССНМ, Љибушка Лакатош, председница Одбора за информисање НССНМ, Ана Хорватова и координаторка Odbora за информисање НССНМ, Лидија Дамијан. На седници су учествовали и представници РТВ Војводина - главни и одговорни уредник другог програма Телевизије, Мирко Кањух, гл. и одг. уредник трећег програма Радија, Војин Поповић, као и помоћница гл. и одг. уредника трећег програма Радија, Златица Њаради.

Након исцрпне анализе тренутног стања у РТВ Војводина коју је изнео Мирко Кањух, до којег је дошло принудним смањењем броја запослених – ангажованих преко агенције за запошљавање, присутни су се сложили да се руководство РТВ труди да тај удар отпуштања ублажи, али да свакако на дуже стазе прети опасност од урушавања квалитета и обима програма. Такође, изражена је бојазан од неповратног одлива новинарског кадра који се и иначе у редовима националних мањина тешко проналази.

Након дискусије, присутни су се сложили да се хитно затражи пријем делегације Одбора за информисање при Координацији националних савета код премијерке Ане Брнабић, која је и председница Републичког савета за националне мањине, ради решавања два горућа питања:

1.враћање одузетих средстава Радио-телевизији Војводина у висини од 201 милион динара у што краћем року

2.проналажење начина да Комисија за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање при Влади Републике Србије убудуће по аутоматизму даје сагласност за попуњавање упражњених радних места насталих природним одливом у РТВ Војводина.

2_koordinacia_02092020.jpg

Predstavnici Slovačke redakcije Radija Novi Sad u poseti Nacionalnom savetu Slovaka

U ponedeljak, 31. 08. 2020. godine, u prostorijama Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine se održao sastanak četvoročlane delegacije Slovačke redakcije Radija Novi Sad sa predsednicom NSSNM, Ljibuškom Lakatošovom i predsednicom Odbora za informisanje NSSNM, Anom Horvatovom. Delegacija u sastavu Martin Prebuđila – odgovorni urednik, Katarina Pucovska – pomoćnica odgovornog urednika i novinari – autori emisija, Rastislav Zornjan i Marina Melihova, informisala je savet o teškoj situaciji u kojoj se našla Slovačka redakcija Radija Novi Sad, kao i cela Radio-televizija Vojvodine. Radi se o nalogu rukovodstva Javnog medijskog servisa Radio-televizija Vojvodine da se hitno smanji broj zaposlenih. Tačnije, radi se o tome da svi zaposleni angažovani preko agencije za zapošljavanje, od 1. septembra dobijaju otkaz. U slučaju Slovačke redakcije RNS to bi činilo skoro trećinu broja zaposlenih, ukupno njih pet, i bilo bi ozbiljna pretnja očuvanju kvaliteta i kvantiteta programa, ali ova ustanova je hitno pronašla privremeno rešenje za troje saradnika, tako da u ovom momentu status dvoje saradnika ostaje nerešen.

 Predstavnici Slovačke redakcije veruju da će se situacija za par meseci stabilizovati i da je ona rezultat aprilskog rebalansa republičkog budžeta kada su Radio-televiziji Vojvodina smanjena primanja. Takođe se nadaju da će novim rebalansom do kraja godine sredstva planirana početkom godine ipak biti vraćena ovoj ustanovi. Kada je reč o proizvodnji programa, a vezano za to i o broju zaposlenih, prisutni su se složili da u ovom kritičnom periodu treba uložiti napor da se bar očuva dosadašnje stanje. Dogovoreno je da NSSNM u okviru svojih mogućnosti finansijski podrži redakciju, ustvari direktno novinare čiji angažman prestaje 1. septembra, čime se istovremeno ostvaruje mogućnost da proizvodnja programa i dalje nesmetano teče.

Strana 1 od 20
top